Крістофер Дембик: як «повстання популізму» у ЄС і США може вплинути на економіку України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крістофер Дембик: як «повстання популізму» у ЄС і США може вплинути на економіку України

Казна та Політика
583
«Повстання популізму» в розвинених країнах, яке почалося торік з перемогою Брекзиту/Brexit і Трампа, безумовно, буде однією з найважливіших тенденцій в 2017.
Втім, досить важко, або навіть неможливо, оцінити точний економічний і фінансовий вплив цього руху, оскільки основний ідеологічний корпус популізму не уніфіковано.
У Франції Марін Ле Пен виступає за Франкзит/Franxit (вихід Франції із зони Євро), що не є подібним прикладом Подемос/Podemos в Іспанії.
У Сполучених Штатах Трамп хоче наполягати на протекціоністських заходах, у той час як Герт Вілдерс, лідер Партії Свободи (Geert Wilder / PVV) в Нідерландах налаштований рішуче ліберально.
Все ж варто погодитися, що в більшості випадків популізм не має надто позитивного впливу на економіку.
Тому є приклад Східної Європи в 2016 році. Завдяки типовим економічним заходам, які були реалізовані політичною партією “Право і Справедливість” (Prawo i Sprawiedliwość), вперше з початку 2000 року показник зростання Польщі перевищив показник Угорщини, тим самим відобразив значну недовіру інвесторів.
На мій погляд, у 2017 році головна загроза як для світової економіки, так і, внаслідок цього, для України, буде виходити з вибору економічної політики, яку планує реалізовувати новообраний президент Дональд Трамп.
Під час своєї виборчої кампанії він заявляв про план стимулювання близько $ 1 500 мільйонів і пропонував зниження податків, яке, як виявилося, призведе до втрати федерального податку в розмірі близько $ 6 трлн.
Дональд Трамп планує покривати частину витрат за рахунок випуску казначейських облігацій з терміном погашення терміном від 50 або 100 років, але також і вдаватися до приватного капіталу.
Самим безпосереднім результатом перемоги Трампа є різке підвищення процентних ставок, але і інші ефекти, ще з більшими наслідками, є передбачуваними.
Логічно, економічна політика президента повинна призвести до збільшення державного боргу в поєднанні з підвищенням інфляційного тиску.
Щоб подолати цю ситуацію і допомогти експортним галузям, у Сполучених Штатів не буде іншого вибору, крім як девальвувати свою валюту, щоб перекласти інфляцію на своїх торговельних партнерів.
Як казав Джон Конналлі, Міністр фінансів США часів президентства Ніксона: “Долар – це наша валюта, але ваша проблема”. Цейй вислів залишається дуже точним в 2017 році.
В Європі це повинно призвести до початку нового циклу високих процентних ставок на ринку облігацій, до посилення багатьох валют, таких як євро і до більш високої інфляції, яка буде безпосередньо шкодити купівельній спроможності населення, особливо в країнах, де економічне зростання все ще дуже слабке.
Ця ситуація буде каверзною для України, з огляду на напруженість у відносинах з Росією.
Бажання Дональда Трампа звести Росію і Сполучені Штати ближче один до одного (яке, здається, не в повній мірі поділяє майбутній Державний Секретар Рекс Тіллерсон), безповоротно завдасть шкоди Україні та її економіці.
Раніше на Донбас, який досі є «гарячим» регіоном, припадало майже 30% від ВВП України в таких секторах економіки, як гірничодобувна і фінансова.
Це очевидно, що українська економіка не може нормально працювати в таких суворих умовах. Якщо до цього ще додати світове зростання інфляції і процентних ставок, найближчі місяці можуть здатися досить сумними для України.
Безумовно, країні все ще необхідно звернутися до Європи за фінансовою допомогою для відновлення економіки, зокрема, у сільськогосподарському секторі, який показує сильну стійкість протягом періоду спаду.
Крістофер Дембик, Голова відділення макроекономічного аналізу Saxo Bank
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас