Як обирають голову Національної поліції України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як обирають голову Національної поліції України

Казна та Політика
364
Головного поліцейського України визначать на відкритому конкурсі, “журі” якого складається з іноземних експертів і громадських активістів.
Про завершення прийому заявок на консультативний конкурс на посаду голови Національної поліції міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков оголосив ще 9 січня. Всього в міністерстві отримали 64 пакета документів. Тепер, за словами міністра, з ними почне працювати конкурсна комісія. В результаті її роботи кандидатури трьох найбільш гідних претендентів будуть представлені Авакову, щоб він вибрав головного поліцейського країни. Хто саме претендує на посаду голови Національної поліції, як буде проходити процедура обрання і чи зможе конкурс обійтися без втручання політиків.
Кого обирають
За словами одного з членів конкурсної комісії, голови Харківської правозахисної групи Євгена Захарова, тільки 18 кандидатів зараз працюють безпосередньо в структурі, за керівництво якої вони вирішили позмагатися. 40 мали досвід роботи в міліції. Є також представники інших силових структур – прокуратури, СБУ та інших. Серед тих, хто раніше не мав досвіду роботи в правоохоронних органах, досить багато адвокатів, каже Захаров.
Але боротьба буде відбуватися не тільки між колишніми правоохоронцями і позасистемними кандидатами, говорить народний депутат і член Колегії МВС Мустафа Найєм. Він запевняє, що, головному фавориту, виконуючому обов’язки голови Національної поліції Вадиму Трояну, протистоятимуть дуже сильні кандидатури з обласного керівництва Національної поліції. Захаров додає, що серед кандидатів-важкоатлетів також є заступник голови Національної поліції Костянтин Бушуєв та начальник Департаменту карного розшуку Сергій Князєв.
Як обирають
Захаров попереджає, що далеко не всі кандидати будуть допущені до конкурсу. Серед претендентів щонайменше шестеро людей не мають вищої юридичної освіти, а це – обов’язкова вимога до претендентів. У Захарова є також сумніви і щодо того, чи мають всі кандидати необхідний для кваліфікації досвід роботи в сфері права і в сфері менеджменту – сім і п’ять років відповідно. Крім відповідності формальним вимогам, від претендентів очікують чесність, бездоганну репутацію, мотивованість і політичну неупередженість.
Як відбуватиметься оцінка цих чеснот, поки невідомо навіть членам комісії. Оскільки конкурс не регламентується законом, все буде відбуватися в режимі імпровізації, розповідає Найєм. “Виникає запитання – за якими критеріями обиратимуть. Незалежність від корупційних схем, суспільна довіра, досвід?” – Запитує депутат. За його словами, досі не ясно, чи будуть засідання комісії відкритими, чи будуть публікуватися документи, які були представлені кандидатами, і результати їх тестів. Саме тому 18 січня, коли всі члени комісії вперше зберуться разом, вони почнуть не з обговорення кандидатів, а з організаційних питань, каже Захаров.
Хто обирає
З шести членів комісії троє є іноземцями, які представляють міжнародні організації. Мікаел Люнгбо є експертом із верховенства права, він був заступником голови Служби національної безпеки Данії. Рональд Гленсор має більш ніж 35-річний досвід роботи в американській поліції, а зараз є експертом Департаменту юстиції США. Не менший досвід роботи в канадській поліції має Джозеф Макалістер – зараз консультант програми допомоги уряду Канади в підготовці кадрів для української поліції. До комісії також входять три представники від України. Крім правозахисника Захарова, це директор програмної ініціативи “Права людини і правосуддя” Міжнародного Фонду “Відродження” Роман Романов і журналіст та публіцист Віталій Портников.
Найєм вважає великим досягненням те, що конкурсна комісія складається з українських громадських активістів та іноземних експертів. На думку депутата, всі перераховані фігури є досить незалежними від керівництва МВС. А той факт, що голова Національної поліції обирається за участю міжнародних партнерів, збільшує їхню довіру до цього відомства. “Вони краще розуміють, кому вони будуть передавати допомогу”, – пояснює Найєм.
Навіщо конкурс
Конкурс називається консультативним не випадково – згідно із Законом України, його проведення не є необхідністю. Але попередня голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе, подаючи у відставку, майже прямим текстом заявила, що саме політичний тиск став однією з причин її звільнення. Виконуючого обов’язки голови відомства Вадима Трояна, якого деякі експерти називають одним з головних претендентів на перемогу в конкурсі, Деканоїдзе вважає таким, що не відповідає цій посаді, адже, на її думку, він не є політично незалежним.
Мустафа Найєм додає, що Міністерство внутрішніх справ України і призначення в ньому завжди були вкрай політизованими. Тому, на його думку, важливо використовувати конкурс, щоб зняти питання підкилимних домовленостей. “Новий голова Національної поліції буде фактично обраний на п’ять років. Він буде відповідати за порядок на найближчих парламентських і президентських виборах”, – пояснює депутат.
Коли оберуть
Незважаючи на прогнози чиновників від МВС, конкурс буде складно завершити вже на початку лютого, каже Євген Захаров. Після того, як члени комісії зберуться 18 січня, їм знадобляться три тижні, щоб вирішити всі організаційні питання, опрацювати заявки і провести співбесіди. А в разі, якщо серед потенційних кандидатів буде людина, яка не має попереднього досвіду на державній службі, їй доведеться пройти спеціальну перевірку, на яку може піти ще місяць. І тільки після її завершення комісія збереться на фінальне засідання, щоб оголосити результати своєї роботи.
Втім, ніхто не сумнівається в тому, що, незважаючи на консультативний характер конкурсу, міністр не буде ігнорувати його результати. “Так, такий варіант можливий теоретично, але він буде катастрофою”, – говорить Найєм. Якщо в керівництві МВС вирішили піти на проведення конкурсу, вони доведуть справу до кінця, впевнений український депутат.
Олександр Голубов
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас