Як впала інфляція в Україні, і що подорожчало (інфографіка)


Як впала інфляція в Україні, і що подорожчало (інфографіка)

У Нацбанку прокоментували підсумкові дані про зростання цін в 2016 році

У 2016 році споживча інфляція в Україні впала – в грудні вона становила 12,4%, в той час як в 2015 році споживчі ціни зросли на 43,3%. При цьому рівень інфляції на кінець року був близький до прогнозів Національного банку України (НБУ) – на рівні 12%. Таким чином, показник з інфляції на 2016 рік досягнутий, зазначає прес-служба НБУ.


Швидке зниження інфляції, за даними Нацбанку, відбулося насамперед завдяки фундаментальним факторам. Також внесок зробило помірне зростання цін на сирі продукти харчування. Основними факторами зростання цін стали тарифи на житлово-комунальні послуги, що зросли, та подорожчання палива.

“Також зниженню інфляції сприяла помірна волатильність обмінного курсу гривні, яка спостерігалася протягом більшої частини року завдяки сприятливій ситуації на зовнішніх ринках, надходженням від експорту високого врожаю зернових і олії та заходам Національного банку”, – додали в НБУ.

Протягом 2016 ціни на товари, які переважно імпортуються – побутова техніка, одяг і взуття – зросли менш значно, ніж рік тому, а на окремі товари – навіть впали. Наприклад, подешевшала аудіо- і відеотехніка, а також обладнання для обробки інформації.

Також істотно сповільнилося зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки, що пов’язано з вторинними ефектами від зниження інфляції сирих продуктів харчування. “Зростання цін на сирі продовольчі товари сповільнилося до 1,2% за 2016 (проти 40,7% у 2015 році). На це вплинув ряд факторів … Зокрема, мова йде про високі врожаї: в Україні – зернових, овочів і окремих фруктів (яблук), а в інших країнах – цитрусових”, – відзначили в Нацбанку.

Крім того, торговельна політика РФ як щодо України (продовольче ембарго з початку 2016 року), так і інших країн забезпечила високу пропозицію продовольчих товарів на українському ринку. Наприклад, торгові санкції РФ на поставки окремих видів сільськогосподарської продукції турецького виробництва призвели до збільшення пропозиції овочів і фруктів на ринку України і, відповідно, зниження цін, зокрема на мандарини і апельсини, а також помідори і огірки.

Ціни на овочі борщового набору знизилися на 43,1% р/р.

Ціни на м’ясо підвищилися досить стримано через обмеження на експорт свинини і курятини на тлі нестабільної епізоотичної ситуації.
Ціни і тарифи, що регулюються адміністративно, в 2016 році збільшилися на 34,6% в річному вимірі. “Хоча підвищення було істотно нижче, ніж у 2015 році (64,4%), воно було основною причиною зростання споживчих цін в 2016 році”, – уточнюють в НБУ.

Також продовжили зростати ціни на тютюнові вироби та алкогольні напої, в тому числі за рахунок підвищення акцизів, мінімальних цін на алкогольні напої, а також цінової політики виробників тютюнових виробів.

Ціни на паливо в 2016 році підвищилися на 19,5% (12,3% у 2015 році). Прискорення зростання цін відображало подорожчання нафти на світових ринках і помірну девальвацію гривні, вважають в НБУ.

  • i

    Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідну частину тексту й натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це нам.

Дивись також
Рейтинг популярності матеріалу «Як впала інфляція в Україні, і що подорожчало (інфографіка)» на Finance.UA - 2.3
В Контексті Finance.UA