Як впала інфляція в Україні, і що подорожчало (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як впала інфляція в Україні, і що подорожчало (інфографіка)

Особисті фінанси
559
У Нацбанку прокоментували підсумкові дані про зростання цін в 2016 році
У 2016 році споживча інфляція в Україні впала – в грудні вона становила 12,4%, в той час як в 2015 році споживчі ціни зросли на 43,3%. При цьому рівень інфляції на кінець року був близький до прогнозів Національного банку України (НБУ) – на рівні 12%. Таким чином, показник з інфляції на 2016 рік досягнутий, зазначає прес-служба НБУ.
Як впала інфляція в Україні, і що подорожчало (інфографіка)
“Також зниженню інфляції сприяла помірна волатильність обмінного курсу гривні, яка спостерігалася протягом більшої частини року завдяки сприятливій ситуації на зовнішніх ринках, надходженням від експорту високого врожаю зернових і олії та заходам Національного банку”, – додали в НБУ.
Протягом 2016 ціни на товари, які переважно імпортуються – побутова техніка, одяг і взуття – зросли менш значно, ніж рік тому, а на окремі товари – навіть впали. Наприклад, подешевшала аудіо- і відеотехніка, а також обладнання для обробки інформації.
Як впала інфляція в Україні, і що подорожчало (інфографіка)
Також істотно сповільнилося зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки, що пов’язано з вторинними ефектами від зниження інфляції сирих продуктів харчування. “Зростання цін на сирі продовольчі товари сповільнилося до 1,2% за 2016 (проти 40,7% у 2015 році). На це вплинув ряд факторів … Зокрема, мова йде про високі врожаї: в Україні – зернових, овочів і окремих фруктів (яблук), а в інших країнах – цитрусових”, – відзначили в Нацбанку.
Крім того, торговельна політика РФ як щодо України (продовольче ембарго з початку 2016 року), так і інших країн забезпечила високу пропозицію продовольчих товарів на українському ринку. Наприклад, торгові санкції РФ на поставки окремих видів сільськогосподарської продукції турецького виробництва призвели до збільшення пропозиції овочів і фруктів на ринку України і, відповідно, зниження цін, зокрема на мандарини і апельсини, а також помідори і огірки.
Ціни на овочі борщового набору знизилися на 43,1% р/р.
Ціни на м’ясо підвищилися досить стримано через обмеження на експорт свинини і курятини на тлі нестабільної епізоотичної ситуації.
Ціни і тарифи, що регулюються адміністративно, в 2016 році збільшилися на 34,6% в річному вимірі. “Хоча підвищення було істотно нижче, ніж у 2015 році (64,4%), воно було основною причиною зростання споживчих цін в 2016 році”, – уточнюють в НБУ.
Також продовжили зростати ціни на тютюнові вироби та алкогольні напої, в тому числі за рахунок підвищення акцизів, мінімальних цін на алкогольні напої, а також цінової політики виробників тютюнових виробів.
Ціни на паливо в 2016 році підвищилися на 19,5% (12,3% у 2015 році). Прискорення зростання цін відображало подорожчання нафти на світових ринках і помірну девальвацію гривні, вважають в НБУ.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас