"Газпром" продавив Грузію: новий контракт загрожує Тбілісі розривом у газовому балансі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" продавив Грузію: новий контракт загрожує Тбілісі розривом у газовому балансі

Енергетика
2624
Грузія після довгих переговорів з Росією несподівано погодилася на монетизацію транзиту газу через свою територію, хоча раніше вважала це неприйнятним.
Уряд Грузії за підсумками переговорів 10 січня в Мінську погодив з “Газпром експортом” дворічний договір на транзит російського газу до Вірменії з оплатою грошима. Раніше Тбілісі отримував в рахунок прокачування близько 10% сировини, що транспортується (близько 300 млн кубометрів на рік).
Така форма оплати діяла з 2001 року, контракт переглядався щорічно. Як повідомив віце-прем’єр, міністр енергетики Грузії Каха Каладзе, “в результаті декількох раундів переговорів ми змогли отримати оптимальну пропозицію”. Він не розкрив деталей, але запевнив, що Грузія отримала “приблизно той же результат, що і при оплаті вартості натурою”, і вартість транзиту буде однією з найвищих серед країн Європи.
У 2017 році оплата ще буде частково проводитися газом, а потім країни повністю перейдуть на грошовий розрахунок. Також за новою угодою Грузія зможе закуповувати додаткові обсяги газу зі знижкою 14%, по $185 за тисячу кубометрів.
Основні обсяги газу в Грузію поставляє Азербайджан, решту забезпечувала Росія в рахунок транзиту. Тбілісі хотів купувати газ ще й в Ірані, але на початку 2016 року погодив з азербайджанською SOCAR контракт на поставку 1,5 млрд кубометрів на рік. У цілому країна споживає 2 млрд кубометрів. Росія давно наполягала на монетизації плати за транзит.
У самій монополії новий контракт не коментують. Однак у Грузії не всі підтримують угоду. Один з лідерів партії Михайла Саакашвілі “Єдиний національний рух” депутат Роман Гоцирідзе назвав ситуацію “зрадою Батьківщині”, натякнувши на особисту зацікавленість у ній засновника правлячої коаліції “Грузинська мрія” мільярдера Бідзіни Іванішвілі, якому, за неофіційними даними, належить 1% акцій “Газпрому”.
Невигідною вважає угоду і колишній радник прем’єр-міністра Грузії Георгій Хухашвілі, оскільки “навіть за найвищими європейськими розцінками країна не зможе купити на ці гроші ту ж кількість природного газу, що отримувала до монетизації”.
На його думку, “Газпром” знайшов “якісь таємничі аргументи”, щоб змусити грузинську сторону відмовитися від “дуже комфортної практики”.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас