Платинове банкрутство — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Платинове банкрутство

Фондовий ринок
2390
Платинум Банк виведений з ринку через дефіцит капіталу. Тепер Фонд гарантування вкладів мусить виплатити 203 тисячам клієнтів депозити і високі відсотки по них майже на 5 млрд грн. Якби НБУ вивів Платинум з ринку при появі перших ознак проблем, виплати були б меншими.
Бюджетне навантаження
Національний банк після новорічних вихідних «привітав» ринок з першим банківським банкрутством в 2017 році, що стане найбільш витратним для держави (не рахуючи порятунок Приватбанку) після банкрутства у вересні 2015 року банку «Фінанси та Кредит», коли державі довелося заплатити вкладникам близько 10,5 млрд грн.
Банкрутство Платинум Банку збільшило навантаження на Фонд гарантування вкладів фізосіб мінімум на 4,8 млрд грн. Саме таку суму гарантованих вкладів (до 200 тис. грн) отримають 197 тис. клієнтів банку з депозитами нижче цього ліміту, а також 6 тис. заможних вкладників, виплати яких не перевищать цей рівень. Про це сьогодні повідомили в Нацбанку. До речі, це перший банк, в якому під гарантії виплат також підпадають депозити фізосіб-СПД. На рахунках у ФГВФО ці гроші є. В кінці грудня Фонд отримав від Мінфіну ОВДП приблизно на 8 млрд грн.
Вчора регулятор визнав Платинум Банк неплатоспроможним, а вже сьогодні в установу увійшла тимчасова адміністрація і відключила інтернет-банкінг. «Зараз ми оновлюємо систему. Проходять технічні роботи – ми робимо Pt Click ще швидшою і зручнішою!» – збрехав банк на своєму сайті.
Фінансовий стан банку викликав питання вже кілька років, але НБУ не поспішав з виведенням установи з ринку. Завдяки агресивному маркетингу та високим відсотковим ставкам за депозитами банку вдавалося «пилососити» вклади населення аж до дня своєї смерті. У той час, коли середня ринкова прибутковість по гривневих вкладах становила 18%, Платинум Банк платив клієнтам близько 24-27%, аргументуючи це тим, що він активно працює в сфері споживчого кредитування. В кінці року він влаштував чергову акцію, пообіцявши вкладникам виграш у 10 тис. грн.
Звітності банку за IV квартал ще немає, але за перші дев’ять місяців 2016 року вклади фізичних осіб збільшилися більш ніж на 1 млрд грн – до 6 млрд грн. Гривневі заощадження населення за цей період зросли на 1,2 млрд грн, тоді як валютні вклади клієнти банку забирали – вони скоротилися на $12,6 млн, до $58,9 млн (-18%).
Довгий шлях до банкрутства
Отримані від населення гроші йшли в тому числі на повернення вкладів юридичних осіб. За три квартали заборгованість перед ними скоротилася з 1,1 млрд грн до 0,7 млрд грн. Але щастило не всім. Ще в 2015 році Платинум Банк не розрахувався зі своїм клієнтом – мобільним оператором «МТС Україна» і не повернув йому депозит у розмірі 250 млн грн. Банк попросив у суду відстрочку в поверненні цих грошей, вказавши, що їх одномоментна виплата призведе до його неплатоспроможності. Суд дав відстрочку, але навіть коли її термін закінчився, банк так і не повернув кошти клієнту. Також суд відмовив власнику банку визнання недійсними цих депозитних договорів. «МТС Україна» зможе розраховувати на отримання цих грошей лише після продажу майна банку.
У цей судовий розгляд був втягнутий навіть Нацбанк: оператор мобільного зв’язку просив суд зобов’язати НБУ визнати Платинум Банк проблемним. Але суд відмовився брати на себе повноваження центробанку.
Регулятор продовжував потрапляти в скандали навколо банку. Восени в Інтернеті були опубліковані телефонні розмови заступника глави НБУ Катерини Рожкової (в 2014-2015 роках вона очолювала Платинум Банк, але заперечувала наявність конфлікту інтересів) з представниками установи про його операції, але це не прискорило рішення НБУ визнати Платинум банкрутом. Регулятор пояснював свою позицію тим, що до них не надходили скарги від вкладників, які не змогли повернути свої заощадження. СБУ обіцяла провести експертизу телефонних розмов. При цьому Платинум Банк регулярно скорочував заборгованість по стабкредиту НБУ.
Фігурував банк також в історії навколо Банку Михайлівського, але в банку будь-яку свою причетність заперечували. Хоча у фінансовій компанії «Фагор» були рахунки в Платинум Банку. Крім того, екс-глава Банку Михайлівського Ігор Дорошенко в травні-червні 2016 року працював в Платинум Банку, але під тиском НБУ оголосив про звільнення з установи. Правоохоронців зацікавили також фінансові операції в банку за 2013-2014 роки.
Капітальна діра
Навіть зараз причиною неплатоспроможності Платинуму стала зовсім не проблема з проведенням платежів, а брак капіталу. «Протягом 2016 року керівництво і власники істотної участі банку вживали заходів для виконання вимог щодо докапіталізації, зокрема, шляхом погашення кредитів позичальників – пов’язаних осіб, надання безповоротної фінансової допомоги від акціонера, збільшення обсягу забезпечення за кредитами», – сказали в НБУ.
Але показник капіталізації все одно погіршувався. За підсумками III кварталу регулятивний капітал Платинуму впав до від’ємного значення мінус 157 млн грн, а збиток досяг 333 млн грн. Дві інші установи з від’ємним капіталом – Артем-банк і банк «Траст» – до кінця року збанкрутували, але Платинум Банк в офіційній комунікації стверджував, що все відмінно: 21 грудня він повідомив, що в 2016 році капіталізувався на 203 млн грн, а 29 грудня оголосив про докапіталізацію ще на 120 млн грн.
Паралельно банк звинувачував ЗМІ, які пишуть про проблеми в банку, в «спланованій хвилі негативних публікацій, спрямованих на дестабілізацію роботи Platinum Bank». Прес-служба банку, як це прийнято в таких випадках, називала інформацію такою, що «не відповідає дійсності, не має конкретного першоджерела, а метою її поширення – паніку серед клієнтів».
Сьогодні в НБУ повідомили, що регулятивний капітал Платинум Банку до 1 січня 2017 року так і не став позитивним, а банк не виконав програму докапіталізації. «Капітал банку збільшився на 120 млн грн за рахунок фінансової допомоги. Але цього не вистачило для приведення його до адекватного рівня», – повідомили FinClub у прес-службі Нацбанку.
Чи подаватиме НБУ заяви на власників Платинум Банку за доведення до банкрутства, поки невідомо. Але він називає власників установи, які не докапіталізували її. «На 10 січня фізичними особами – власниками істотної участі Платинум Банку є Борис Кауфман і Григорій Гуртовий незалежно від формального володіння з урахуванням здійснення значного впливу на управління та діяльність банку. НБУ визнав Бориса Кауфмана і Григорія Гуртового власниками істотної участі на основі аналізу операцій банку. Крім того, Борис Кауфман підтвердив здійснення значного впливу на управління банків в письмовій заяві, поданій в НБУ», – заявили в НБУ.
Учасники ринку називали Бориса Кауфмана реальним власником Платинуму з 2013 року, коли інвестфонди компаній Horizon Capital, East Capital продали банк. Але тільки цього літа Борис Кауфман визнав інтерес до установи. «Я давно співпрацюю з Платинум Банком в різних напрямках бізнесу. Тому я готовий сконцентрувати контрольний пакет акцій і взяти участь у додатковій емісії банку на 120 млн грн», – говорив влітку Борис Кауфман.
Але власником банку він так і не став. У червні 2016 року структура власності Платинум Банку була визнана непрозорою, адже формальний контролер банку Григорій Гуртовий був під слідством в Ізраїлі. Вже в серпні Борис Кауфман подав у НБУ пакет документів на купівлю понад 75% акцій банку через підконтрольні йому компанії, але НБУ так і не узгодив купівлю «у зв’язку з неподанням низки документів, зокрема, дозволу Антимонопольного комітету». За інформацією НБУ, Антимонопольний комітет в грудні 2016 року повернув без розгляду пакет документів щодо придбання Борисом Кауфманом контролю в банку.
Олена Губар, В’ячеслав Садовничий
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас