На скільки за рік девальвувала гривня (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На скільки за рік девальвувала гривня (інфографіка)

Валюта
4404
Індекс долара США в 2016 році підвищився до максимальних рівнів з 2002 року. Валюти розвинених країн опинилися під тиском на тлі різноспрямованих політик світових центральних банків, а валюти країн, що розвиваються, – через відтік капіталу.
У світових лідерах девальвації опинилися єгипетський фунт (139,5%), монгольський тугрик (24,5%), турецька ліра (21,4%) і мексиканський песо (20,3%).
Валюти країн СНД девальвували проти долара США в 2016 році на тлі зміцнення американської валюти на всіх ринках. Найбільше зміцнення продемонстрував російський рубль (16,8%) і киргизький сом (8,8%). Лідерами падіння виявилися узбецький сум (19,3%), азербайджанський манат (13,6%) і гривня (12,9%).
Тиск на гривню чинили негативний зовнішньоторговельний баланс, розширення критичного імпорту на тлі початку опалювального періоду, нестабільність цін на сировинних ринках, а також націоналізація «Приватбанку».
«Незважаючи на певну стабілізацію, відновлення української економіки проходить невпевнено і зберігаються значні зовнішні ризики. Торгова війна між США і Китаєм може спровокувати глобальну кризу, вихід з якої країни будуть бачити в девальвації національних валют. І Україна не зможе стояти осторонь цього девальваційного цунамі», – зазначає Андрій Шевчишин, старший аналітик ГК FOREX CLUB.
Тиск на гривню також чинитиме зростання вартості вуглеводнів на світових ринках, що буде підвищувати витрати на критичний імпорт. «У базовому сценарії ми очікуємо середньорічний курс на рівні 27-28,5 грн за долар. Однак, за негативного розвитку подій, гривня може девальвувати до 28-30,5 грн за долар і більше, в залежності від політики НБУ і уряду», – прогнозує експерт.
Що цікаво, одне з найбільших зміцнень в 2016 році продемонструвала криптовалюта Bitcoin в зв’язку зі зменшенням винагороди майнерів за кожен блок, що відбулося в липні, в результаті чого швидкість емісії знизилася в два рази при стабільному попиті. Інтерес до Bitcoin також зріс з боку Китаю на тлі жорсткості валютного регулювання і в Індії внаслідок грошової реформи. Криптовалюта стала розглядатися як засіб відходу від держрегулювання, валютних переказів, а також як актив – порятунок від девальвації (особливо в Китаї, де юань послабився на 7,4%).
На скільки за рік девальвувала гривня (інфографіка)
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас