Українці з'їдають по 80 грамів дорогих сирів на рік - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці з'їдають по 80 грамів дорогих сирів на рік - експерти

Аграрний ринок
970
Щорічно людина, згідно з нормами, повинна з’їдати до 11 кг сиру, в Україні цей показник сягає лише 5 кг. Що ж стосується сирів дорогий категорії, то їх вживання в їжу обмежується 80 грамами в рік.
Про це заявили аналітики компанії Pro-Consulting.
«Загальне споживання сиру в Україні залишається досить низьким. Щорічно людина, згідно з нормами, повинна з’їдати до 11 кг сиру, в нашій країні цей показник сягає лише 5 кг. Що ж стосується сирів дорогої категорії, то їх вживання в їжу обмежується 80 грамами в рік », – відзначили в компанії.
За словами експертів, перш за все, варто відзначити, що український ринок преміальних сирів імпортоорієнтовані.
«Такі види сирів як горгонзола, рокфор, сент-мор, пармезан і інші, в більшості своїй, на вітчизняний ринок завозяться з інших країн. Продукція українських виробників представлена ​​в нижньому і середньому ціновому сегментах, оскільки на даному етапі не існує можливостей для організації виробничих ліній, що відповідають світовим стандартам. Крім того, сировина для преміальних сирів досить дорога, що ще більше ускладнює можливості конкуренції вітчизняних компаній із зарубіжними. Проте, на сьогоднішній день в сегменті преміальних сирів працюють кілька українських операторів, але технологія їх виробництва поки що не відповідає традиційній», – розповіли в компанії Pro-Consulting
Аналітики додали, що в цілому, на прилавках українських магазинів можна зустріти преміальні сири, вироблені в Німеччині (35,9% всієї завезеної продукції), Польщі (29,7%), Франції (13,0%), Італії та інших країнах.
«З точки зору асортименту споживання, українські покупці найчастіше роблять вибір на користь «Камамбер»,«Брі»і блакитних сирів. Проте, смакові переваги різняться. Якщо розглядати ситуацію на ринку преміальних сирів в динаміці, то можна відзначити, що в період з 2010 по 2013 року даний сегмент продукції демонстрував значне зростання, але починаючи з 2014 року ситуація повністю змінилася. Зокрема, в силу високих цін, значно скоротився імпорт. Ряд компаній або зовсім припинив завезення в Україну преміальних сирів, або сильно обмежив їх асортимент. У першому кварталі 2016 року у ринку, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, було відзначене деяке пожвавлення, тим не менше, ситуація все ще залишається досить складною. Ціни на товари дуже сильно залежать від валютного курсу, факторів зовнішнього економіки і фінансового стану держави. Так, в 2012-2013 роках вартість сирів незначно виросла, але вже в 2014 році її стрибок склав 59%, а в 2015 році – 53%. У 2016 році подібна тенденція збереглася», – поінформували експерти.
Як переконані аналітики, проте, спаду цін на сири преміальної категорії все ж можна очікувати.
За матеріалами:
ГолосUA
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас