В Україні хочуть по-новому продавати квартири — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні хочуть по-новому продавати квартири

Нерухомість
21681
Оформити купівлю-продаж квартир та іншої нерухомості або цінних активів, убезпечити розрахунки та перехід права власності українцям допоможуть нотаріуси.
Як повідомив член організаційного комітету Українського клубу нерухомості URE Club Владислав Кисіль, комітет з питань права ініціював і вже розробляє зміни до законодавства, які закріплять можливість участі третіх осіб в операціях з нерухомістю. Мова йде про законодавче закріплення механізму “ескроу“ і появу ескроу-агентів.
Механізм ескроу передбачає депонування однієї із сторін правочину грошової суми у третьої особи, на ім’я другого учасника угоди. Ця сума перераховується другому учаснику лише після виконання ним своєї частини угоди або певної умови.
“Ми пропонуємо дозволити нотаріусам відкривати спеціальні рахунки, приймати на них гроші для покупця, і за умови переходу права власності до нього, перераховувати ці кошти. Так з’являється третя незалежна фігура між продавцем і покупцем, яка буде наділена правом посередництва у такій угоді“, – зазначив Владислав Кисіль.
Механізм має підвищити довіру учасників угоди один до одного, мінімізувати ризики обох сторін. Адже часто виникають суперечки: хто першим перерахує гроші і передасть права на власність.
На думку ініціаторів зміни законодавства, на першому етапі функції посередника доцільно покласти на нотаріусів, а при повноцінному запуску механізму до кола “довірених“ посередників допустити також адвокатів, адвокатські бюро, банки.
“Саме нотаріус як особа, яка відповідає вимогам допуску до професії, що має гарантії здійснення такої діяльності, необхідну кваліфікацію, є найбільш безпечним посередником для учасників угоди“, – додав Владислав Кисіль.
Як зазначив президент нотаріальної палати України Володимир Марченко, запуск нового механізму допоможе виведенню розрахунків по угодах купівлі-продажу нерухомості з тіні.
“Найголовніше, що цей механізм допоможе зменшити кількість випадків шахрайства при угодах купівлі-продажу нерухомості, особливо серед фізичних осіб. Адже досі при угодах з нерухомістю багато людей не хочуть показувати реальні суми, розраховуються в доларах, а не використовують доступні механізми розрахунків. А це відкриває можливості для шахрайських схем“, – зазначив Володимир Марченко.
Остаточно доопрацювати законопроект і направити його у ВР ініціатори планують вже у першому, максимум, у другому кварталі 2017 року.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас