ПриватБанк більше не «приват» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПриватБанк більше не «приват»

Кредит&Депозит
17952
Влада домовилася з власниками ПриватБанку Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим про «м’яку» націоналізацію. Держава отримує 100% акцій ПриватБанку і ставить свій менеджмент – новим головою правління буде екс-міністр фінансів Олександр Шлапак.
Основна причина зміни власників найбільшого банку – тільки держбюджет може покрити «дірку» в балансі на 146 млрд грн, а основний привід провести націоналізацію саме сьогодні – відтік коштів клієнтів до 2 млрд грн на день, що почався минулого тижня.
Неділя, 18 грудня стало епохальним днем для банківської системи, яка вже три роки перебуває в стані тяжкої фінансової кризи. Влада зважилася на крок, до якого НБУ і уряд морально готувалися два роки: ПриватБанк націоналізований. Найбільший приватний банк країни стає державним з «добровільної» ініціативи його колишніх власників Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.
«Приватні акціонери ПриватБанку звернулися до уряду з пропозицією, щоб держава в інтересах клієнтів банку стала його повним власником», – заявили вчора в Кабінеті міністрів за півгодини до опівночі.
Спецоперація була проведена максимально швидко. Вчора ввечері в Адміністрації президента засідала Рада національної безпеки і оборони, яка схвалила націоналізацію, після чого Кабінет міністрів підтримав пропозицію Національного банку і Ради фінансової стабільності про перехід ПАТ «ПриватБанк» в стовідсоткову державну власність». Для проведення націоналізації влада заручилася підтримкою основного кредитора – МВФ.
Як буде проведена націоналізація
Механізм націоналізації прописаний в законі № 78-VIII «Про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків», який був прийнятий ще 28 грудня 2014 року. За схожою схемою в 2009-му держава встановила контроль над Укргазбанком, Родовід Банком і банком «Київ». У 2015 році Мінфін не став націоналізувати Дельта Банк, але гарантував, що ПриватБанк, як єдиний приватний системний банк, перебуває під захистом бюджету.
«Держава в особі Міністерства фінансів стане власником 100% акцій ПАТ «ПриватБанк» та гарантує безперебійне функціонування цієї установи і збереження коштів його клієнтів», – пообіцяли в уряді. На кінець III кварталу статутний капітал Приватбанку становив 21,26 млрд грн, власний – 30,29 млрд грн. Банк на 49,9816% був підконтрольний Ігорю Коломойському, на 41,5769% – Геннадію Боголюбову, решта акцій – у інших осіб та менеджменту, зокрема, голові правління банку Олександру Дубілету належало 2,7249%.
Згідно з досягнутими домовленостями, держава купує ці акції Приватбанку за умовну 1 грн. Після чого проводиться додаткова емісія акцій Приватбанку, яку викупить Мінфін в обмін на облігації внутрішньої державної позики (ОВДП). Мова йде про 30-річні бонди на суму до 116 млрд грн. Однак докапіталізація буде розтягнута в часі – в найближчі дні держава внесе в капітал банку лише частину суми. Якщо державному ПриватБанку потрібні «живі» гроші, він зможе продати цінні папери Нацбанку або іншим банкам.
Для порівняння: за три роки банкопаду ФГВФО компенсував вклади фізосіб на 80,32 млрд грн.
Чому власники «віддали» банк
У 2015 році ПриватБанк пройшов стрес-тестування НБУ, за підсумками якого було визначено розмір дефіциту капіталу і трирічний план докапіталізації банку. Але акціонери не поспішали його виконувати. На початок грудня ПриватБанк залишався єдиною установою з першої двадцятки банків, який все ще не завершив другий етап докапіталізації. НБУ постійно переносив крайній термін верифікації даних про докапіталізацію банку приблизно на 30 млрд грн.
Загальну суму «діри» в балансі банку не називали ні в Нацбанку, ні в ПриватБанку, породжуючи на ринку чутки, що її розмір становить від 100 млрд грн до 152-166 млрд грн, які були «зарезервовані» урядом в Меморандумі з МВФ в 2015-2016 роках для підтримки банківської системи. Причини браку капіталу: кредитування пов’язаних осіб, втрата кредитних портфелів в окупованому Криму і зоні АТО, триразова девальвація гривні.
Опублікований днями Звіт про фінансову стабільність показував, що, за приблизними розрахунками FinClub, непокритий кредитний ризик Приватбанку може становити від 85,4 млрд грн до 96,6 млрд грн. Тоді прес-секретар ПриватБанку Олег Серга зазначав, що «якість активів у найбільшого банку набагато вища, ніж у інших найбільших», і радив виходити з аудованої інформації. Катастрофічних проблем в ПриватБанку не бачила ні компанія PricewaterhouseCoopers, яка аудировала звіт банку за 2015 рік, ні рейтингове агентство Fitch, яке в кінці листопада підтвердило міжнародний рейтинг банку на рівні “ССС (в України найвищий рейтинг – “В-”). «Була така компанія Enron, і була така компанія Arthur Andersen», – згадав один із співрозмовників FinClub, який чимало знає про ситуацію в банку.
Досі не було вичерпної відповіді ПриватБанку на підозри у виведенні в 2014 році з країни $1,8 млрд за імпортними контрактами. Питання виникали і щодо портфелю кредитів пов’язаних осіб – нібито щомісячні втрати процентного доходу становили до 500 млн грн. Але цього не було у звітності. «Ми продовжували бути прибутковими і справно повертали кредити НБУ», – підкреслює заступник голови правління банку Дмитро Дубілет. На 1 жовтня банк був винен Нацбанку 21,1 млрд грн.
Хто заплатить за одержавлення банку
Розмір «діри» становив 146 млрд грн, говорить джерело FinClub, близьке до уряду, але платники податків «заплатять» тільки 116 млрд грн – формально за рахунок збільшення держборгу.
До 30 млрд грн можуть покрити інші кредитори. В капітал ПриватБанку можуть конвертувати депозити акціонерів і менеджменту, а також зобов’язання за єврооблігаціями ПриватБанку двох випусків на $375 млн. Через це ризики ціни на євробонди Приватбанку впали ще в листопаді.
Є ризики і для Акцент Банку (А-Банк). Формально банк належить братам Суркісам, але, за інформацією FinClub, Національний банк сприймає А-Банк як пов’язаний з ПриватБанком.
Чому націоналізація проведена саме сьогодні
Необхідність націоналізації Приватбанку розуміли і уряд Арсенія Яценюка, і уряд Володимира Гройсмана, і Міжнародний валютний фонд, і Держдеп США, але прийняття цього рішення постійно відкладали через брак «політичної волі» і страх спровокувати новий Майдан. Глава НБУ Валерія Гонтарєва обіцяла вирішення питання ПриватБанку до кінця 2016 року. Націоналізація очікувалася в переддень Нового року, щоб українці, святкуючи (НБУ вже затвердив графік вихідних), не встигли відреагувати на неї.
Але відбувся фальстарт, оскільки банк зіткнувся з рекордним відтоком грошей і міг просто не протягнути два тижні до свят. «Відтоді, як почалася війна, наш банк пережив сім інформаційних атак. Будь-який інший банк не пережив би будь-яку з них. Але остання атака, яка почалася тиждень тому, була найважчою. Кожен день ми оновлювали рекорди за кількістю коштів, виданих панікуючим клієнтам в банкоматах і відділеннях», – сказав Дмитро Дубілет. Банкоматна мережа останні дні видавала понад 2 млрд грн на день. «Рішення про добровільну і мирну передачу банку у володіння державі було прийнято рівно в той момент, коли ми зрозуміли, що цю інформаційну атаку ми можемо не пережити», – додав він.
В ПриватБанку вважають, що підійшли до націоналізації з чистою совістю. «Ми не порушили жодного зобов’язання перед клієнтами. У черзі на ранок понеділка немає жодного невиконаного клієнтського платежу», – говорить перший заступник голови правління ПриватБанку Олег Гороховський.
Що буде з клієнтськими грошима і платежами
Націоналізація Приватбанку означає, що держава гарантує збереження грошей на поточних і депозитних, гривневих і валютних рахунках клієнтів – фізичних та юридичних осіб.
«Перехідний період починається з 19 грудня. Держава забезпечить плавний перехід, стабільну роботу цієї установи в звичайному для її клієнтів режимі», – пообіцяли в повідомленні. Однак у найближчі кілька днів банк буде працювати за «особливим» графіком.
Щоб максимально прискорити процес входження держави в банк, Національний банк вчора визнав ПриватБанк «неплатоспроможним», тому сьогодні вранці в банк заходить тимчасова адміністрація Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Але, ймовірно, вже у вівторок ввечері її можуть вивести з Приватбанку, оскільки населення негативно сприймає словосполучення «тимчасова адміністрація» (не дивно, адже з ринку виведено 87 банків).
Зазвичай в період роботи тимчасової адміністрації платежі банку заморожуються, але враховуючи унікальність ситуації (близько 50% всіх платежів в країні проходить через ПриватБанк), в цьому випадку зроблено виняток. Платежі населення будуть проводитися без зупинок – домовленості про це досягнуто з платіжними системами VISA і MasterCard. Але юрособам та фізособам-СПД доведеться почекати. Операції щодо зарахування грошей на картки та рахунки юросіб проводяться в стандартному режимі, у тому числі зарахування валютної виручки, тоді як видаткові операції не проводяться (підбивається баланс), а будуть виконані після 9:00 вівторка.
Ключовий актив банку – IT-система Приват24. Дмитро Дубілет каже, що всі сервіси Приватбанку працюватимуть, як раніше: «Страшно зізнатися, але я не думаю, що клієнти або співробітники відчують особливу різницю в роботі банку. І я не вірю, що держава відбере iPad у наших співробітників у відділеннях і замість них вручить їм рахівниці».
Хто очолить ПриватБанк
До націоналізації Приватбанку регулятор щодня «знімав» копію даних про залишки на рахунках клієнтів банку. Інтереси НБУ представляв Юрій Блащук. Джерела FinClub говорили, що посаду голови правління могли залишити Олександру Дубілету, оскільки він з 1997-го очолював банк, але цю ідею не сприйняв МВФ, адже інсайдерські кредити видавалися саме при ньому. Переговори проводилися з багатьма, в тому числі з першим головою правління ПриватБанку (1992-1997 роки) Сергієм Тігіпком, але він відмовився. Бажаючого не могли знайти.
«У банку з’явиться новий голова правління – Олександр Шлапак, який сформує нову команду топ-менеджерів. Стара команда готова і буде надавати їм всіляку підтримку», – каже Олег Гороховський. «Перехідний період, протягом якого ми будемо вводити в курс справи нову команду, триватиме декілька місяців», – уточнив Дмитро Дубілет. Олександр Шлапак відомий як міністр фінансів в першому уряді Арсенія Яценюка – з 24 лютого по 2 грудня 2014 року. Також він працював у Секретаріаті президента Віктора Ющенка. Олександр Шлапак знає про ПриватБанк не з повідомлень преси. З 1993 по 1998 роки він був директором Львівської філії, потім директором Західного головного управління та заступником голови ради ПриватБанку.
Ділова репутація менеджменту Приватбанку, швидше за все, буде визнана «небездоганною» і вони не зможуть найближчі три роки керувати іншими банками. Дмитро Дубілет вже повідомив, що, можливо, присвятить 100% свого часу проекту iGov, але це волонтерство буде недовгим.
Довгоочікуваний позитив на тлі ризиків
В уряді стверджують, що прийняте ним рішення «врятувало як ПриватБанк, так і всю банківську систему». Рішення про націоналізацію ПриватБанку є прогресом у процесі закриття олігархічного банкінгу в Україні. З 2014 року всі свої банки втратили, зокрема, Микола Лагун, Олег Бахматюк, Костянтин Жеваго, Олександр Адарич. Свої банки залишаються у Вадима Новинського, Віктора Пінчука, Рината Ахметова, Сергія Тігіпка, Петра Порошенка.
Разом з націоналізацією ПриватБанку держава встановлює контроль над більшою частиною банківської системи. Активи Приватбанку, Ощадбанку, Укрексімбанку та Укргазбанку складають, за даними на кінець III кварталу, 675 млрд грн – 53% всіх активів банківської системи. ““Приват” – це епоха і драйвер розвитку всієї системи. Епоха закінчилася. Націоналізація – це шанс для інших банків. Насамперед для Ощаду і Альфи/Укрсоцу. Ринок буде сильно змінюватися вже в найближчі півроку. Подивимося, кому вдасться перехопити значущу частку», – говорить керуючий директор Айбокс Банку Євген Березовський.
Націоналізація ПриватБанку – це не завершення історії, а тільки її початок. По-перше, це рішення позитивно сприймуть на Заході. «Один з бар’єрів на шляху траншу МВФ усунутий, безумовно, у нас в черговий раз підріс держборг, але це для України не так страшно, облігації для докапіталізації випущені 30-річні і вкидатися в ринок вони будуть поступово, думаю, протягом кількох років, – прогнозує член виконкому Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран. – Крім того, не можна відкидати, що після докапіталізації і одного-трьох років роботи ПриватБанк буде приватизований, такі випадки у світовій історії є, наприклад AIG при іпотечній кризі в США». Нагадаємо, що зараз готується приватизація Ощадбанку та Укрексімбанку. Можливо, ЄБРР вже в 2018 році купить до 20% акцій Ощадбанку.
Але процес націоналізації Приватбанку таїть в собі й ризики. Перший ризик – бажання і здатність екс-власників банку повернути інсайдерські кредити, які бралися, зокрема, для фінансування їх нафтового, феросплавного, туристичного, телевізійного бізнесу. «Питання погашення кредитів не стоїть на порядку денному навіть у 2017 році, це може бути тривалим процесом і, можливо, збитковим для держави», – зазначає експерт.
Другий ризик – можлива паніка клієнтів та продовження відтоку вкладів, що негативно вплине на інфляцію, так і на валютний курс. «Банки, які торгують на міжбанку, розуміють, що входження держави ПриватБанк – це плюс. А ті, хто торгує на кеш-ринку, використовують будь-яку новину, щоб розхитати ринок», – попереджає Віталій Шапран. Тому, чи буде влада вводити обмеження на виведення грошей, залежить виключно від поведінки клієнтів. Юридичні особи зберігали в Приватбанку на 1 жовтня 40,7 млрд грн (у валюті – 19,3 млрд грн), фізичні особи – 155,2 млрд грн (у валюті – 85,5 млрд грн).
В’ячеслав Садовничий
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас