Це був вимушений крок, - Порошенко про рішення ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Це був вимушений крок, - Порошенко про рішення ЄС

Казна та Політика
2183
Україні вдалося уникнути нових переговорів щодо ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС з невизначеною часовою перспективою, а також внесення змін до тексту Угоди, відзначає президент України Петро Порошенко.
“Ми цінуємо зусилля лідерів ЄС з метою досягнення домовленості за рішенням, що відкриває шлях для довгоочікуваного завершення Європейським Союзом ратифікації Угоди про асоціацію. Це був вимушений крок, необхідний для досягнення нашої спільної мети, а саме – збереження Угоди про асоціацію з ЄС”, – написав П.Порошенко в соцмережі Facebook в п’ятницю.
“Нам вдалося відстояти принципову позицію України: не допустити нових переговорів з невизначеною часовою перспективою, не допустити ніяких змін в текст Угоди, так само як і її повторної ратифікації всіма країнами-членами”, – додав глава держави.
П.Порошенко закликав Нідерланди завершити всі відповідні процедури для якнайшвидшого вступу Угоди в силу.
Він також підкреслив, що тимчасове застосування Угоди вже принесло цілий ряд позитивних результатів, що визнано Європейським Союзом.
“Україна очікує продовження допомоги і підтримки з боку ЄС, включаючи Нідерландів, в подальшій імплементації Угоди, що є стратегічним інтересом для всіх сторін”, – резюмував П.Порошенко.
У постанові саміту ЄС, опублікованій в четвер, йдеться, що ЄС підтверджує свою прихильність міжнародному праву і територіальної цілісності України, а також угоді про асоціацію між Україною та ЄС, включаючи створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі, і що завершення процесу ратифікації Угоди залишається найважливішим завданням ЄС.
Європейська Рада, розглянувши підсумки голландського референдуму 6 квітня 2016 року, прийняла до відома рішення глав держав і урядів 28 країн-членів ЄС, викладене в додатку до постанови, в якому підтверджується, що Угода про асоціацію не надає Україні статусу країни-кандидата на вступ до Союзу, а також не є зобов’язанням для надання такого статусу Україні в майбутньому.
Угода підтверджує співпрацю з Україною в сфері безпеки, зокрема, в галузі запобігання конфліктам, регулювання криз та запобігання поширенню зброї масового знищення, але вона не містить зобов’язань для Союзу або держав-членів щодо забезпечення гарантій колективної безпеки або іншої військової допомоги або сприяння Україні, йдеться в документі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас