В Україні почали виплачувати вкладникам банків-банкрутів більше ніж 200 тис. грн. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні почали виплачувати вкладникам банків-банкрутів більше ніж 200 тис. грн.

Кредит&Депозит
3079
У українських вкладників проблемних банків, з’явився шанс отримати в Фонді гарантування вкладів фізосіб більше належної за законом компенсації – 200 тис. грн.
Це стало відомо з визначення позовно-апеляційного адміністративного суду під час розгляду справи №826/5981/15. У документі говориться, що Фонд гарантування погодився виплатити вкладнику не належні 200 тис. грн., а понад 600 тис. грн.
Ця сума включає розмір депозиту в VAB Bank і відсотки за ним (за ставкою 27% річних). Цікаво, що потерпілий вкладник хотів отримати ще більше: вимагав стягнути як моральний збиток ще 250 тис. грн. з Фонду гарантування і Нацбанку (сукупно). Ймовірно за те, що вони допустили банківське банкрутство і тривалий час не виплачували людині її внесок. Однак суд відмовив у стягненні такого збитку.
“В ході розгляду з’ясувалося, що Фонд гарантування вкладів сам погодився виплатити вкладнику понад 200 тис. грн. не в четверту чергу, як належить за чинним законодавством, а в першу. Сам з доброї волі, без примусу суду! Таких випадків в Україні ще не фіксувалося. Все тому, що кошти в ліквідованому банку були відкладені на лікування (і це підтверджується відповідними документами), і тому внесок з відсотками потрапляє в першу чергу для виплат Фондом.
При тому, що сума перевищує 200 тис. грн. Відповідно всі ті вкладники, у яких кошти були відкладені на лікування, можуть зараз звернутися письмово до Фонду, до заяви додати відповідні медичні довідки, і ФГВФО зобов’язаний виплатити їх депозити в повному обсязі”, – зазначив у розмові старший партнер адвокатської компанії “Кравець і партнери” Ростислав Кравець.
Фонду гарантування вкладів заборонять зволікати з виплатою компенсацій українцям.
Щоб розжалобити чиновників, вкладник надав медичні довідки про те, що йому потрібні гроші на лікування. До свого клопотання він доклав також великий список листів на свою підтримку: заступника міністра-керівника апарату МОЗ, народних депутатів, Кабміну, апарату Верховної Ради, Адміністрації Президента, Генпрокуратури.
“Ця справа, напевно, заохотить багатьох вкладників в нашій країні з депозитами понад 200 тис. грн. в проблемних банках. Вони теж обзаведуться довідками про серйозні хвороби. Десь це буде правдою (здоров’я українців і правда залишає бажати кращого), а десь медичні висновки можуть просто купуватися. Так що можна очікувати більшої кількості позовів. Без судів справа навряд чи все-таки обійдеться”, – запевнив керуючий партнер ЮФ “Можаєв і партнери” Михайло Можаєв.
І зазначив, що незважаючи на те, що в Україні непрецедентне право, багато суддів прислухаються до постанов колег.
“Ситуація різна: якісь судді дійсно дотримуються правових позицій і постанов колег, а якісь – приймають рішення на власний розсуд. Тому пробувати користуватися прецедентами варто в розрахунку на те, що вдасться переконати свого суддю”, – зробив висновок Можаєв.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас