Банки відмовили українцям у новорічних акціях і подарунках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки відмовили українцям у новорічних акціях і подарунках

Кредит&Депозит
999
Цього року українські банки відмовилися від традиції минулих років – пропонувати під Різдво і Новий рік вкладникам підвищені ставки за депозитами. Банкіри в один голос твердять про надлишок грошей, які вони ще не придумали, як використовувати.
Раніше такі кошти вкладали в кредити, в тому числі, і в споживчі – на святкові витрати українців. Але позики зараз дають все в менших обсягах, а велике корпоративне кредитування і зовсім згорнуто до кращих часів. Тому фінансисти і говорять про надлишкову ліквідність і не намагаються запобігати перед вкладниками.
До того ж, зростання відсотків за депозитами, по суті, заборонив Нацбанк, коли пригрозив банкам серйозними покараннями за збиткову роботу. Витрати і навіть збитки по системі і так чималі, щоб збільшувати їх далі за рахунок дорогих депозитів.
“Сьогоднішнє залучення депозитів – це більше процентні витрати, а доходів ніяких немає. Кредитувати ж нема кого. Тому і акції не потрібні. Якби черги за кредитами стояли, то, можливо, були б і депозитні акції”, – зазначив Ігор Львов з АгроКомБанку.
Де знайти зайвий відсоток
Тим же, хто, незважаючи ні на що, хоче вкласти свої гроші під підвищений відсоток, пропонують вивчити пропозиції банків з низькою ліквідністю. За словами фінансового директора казначейства Комерційного індустріального банку Андрія Пономарьова, найчастіше саме такі фінустанови сьогодні пропонують людям підвищену прибутковість. Вони не підвищують відсотки за всіма вкладами, а роблять “ексклюзивні пропозиції”.
“Депозитні процентні сюрпризи – це наслідок торішніх акцій. Якщо рік тому вони активно залучали гроші громадян, то за річним терміном такий портфель закінчується саме зараз, і гроші необхідно повертати. Щоб утримати гроші і клієнта, банк змушений буде запропонувати відсоток трохи вищий. Але і це не дуже гостра проблема. Швидше за все, буде винятком на тлі загальної тенденції до здешевлення ресурсу”, – зазначив Пономарьов.
Щоб знайти подібні банки, досить вивчити головних дійових осіб в торішніх депозитних акціях. Зараз вони пропонують на 1% річних більше за гривневими вкладами і на 0,2-0,5% річних – за валютними.
“Можливо, парочка банків, яким необхідні кошти під закриття фінансового року, запропонують підвищені відсотки за вкладами. Сьогодні є пропозицій в гривні в 20% і вище”, – навів приклад Ігор Львов.
Максимальні ставки за гривневими депозитами сьогодні досягають 22-26% річних, залежно від терміну розміщення грошей. Для порівняння: середня прибутковість гривневих вкладів становить 14-17,5% (на різні терміни). Про що не можна забувати мисливцям за високими ставками, так це про старе правило: чим вище відсоток банку, тим вище ризик його закриття.
“Нічні сертифікати Нацбанку зараз гарантують прибутковість в 12%, двотижневі – 14% річних. Це і є межа цін за гривневими вкладами в нашій країні. Все, що вище, може виявитися збитковим для вкладника”, – пояснив орієнтири голова правління RwS bank Владислав Кравець
Чим замінять депозити
Не обіцяють вкладникам в цьому грудні не тільки підвищених відсотків, але і подарунків, до яких багато хто звик за довгі роки. Банки економлять на всьому, тому не готові купувати вкладникам турпутівки, телевізори і навіть коробки цукерок.
Лише в одному з опитаних банків людям, що відкривають депозити, пообіцяли презент – безкоштовну карту Gold. Хоча не уточнили, які додаткові привілеї (крім звичних знижок) вона буде давати.
Не порадують банкіри вкладників і після Нового року. Депозитні ставки продовжать знижувати. Адже вони зацікавлені у здешевленні ресурсів для відновлення кредитування.
“Банки не будуть підтримувати ставки за депозитами на високому рівні – їм потрібно видавати кредити, які за високими цінами ніхто не візьме. Тому в кінці зими, максимум на початку весни, почнеться зниження відсотків”, – підкреслив фінансовий директор компанії “Простобанк Консалтинг” Олександр Сєдих.
Єдине, що може стримувати зниження депозитних доходностей – це настрої вкладників, яким не до вподоби обвал ставок. Адже їх поточний розмір нерідко не покриває навіть поточну інфляцію: за даними Держстату, вона в січні-листопаді 2016 р. склала 11,4%.
Тому люди стали забирати гроші з рахунків. В кінці минулого тижня Нацбанк повідомив про те, що гривневі вкладення населення в банках скоротилися в листопаді на 0,1%, до 192,7 млрд. грн. А валютні майже не змінилися, зафіксувавшись на рівні 8,8 млрд доларів.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас