У Гонтаревої розповіли про ключові ризики для фінансової стабільності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Гонтаревої розповіли про ключові ризики для фінансової стабільності

Казна та Політика
1220
У звіті, що представлено на сайті НБУ оцінено системні ризики, які виникають під впливом поточних тенденцій в економіці та банківському секторі.
Національний банк зазначає, що зменшенню ризиків сприяло макроекономічне середовище. Реальний ВВП знову зростає, споживча інфляція під контролем, дефіцит державних фінансів значно скорочено.
Основними причинами покращення ситуації в реальному секторі НБУ називає те, що боргове навантаження перестало бути критичним для багатьох підприємств та галузей. Сільське господарство, добувна та легка промисловість, інфраструктурні галузі – вже зараз є привабливими для відновлення кредитування.
Водночас НБУ зазначає ключові ризики для фінансової стабільності, а саме :
• можливість ескалації російської агресії на сході України,
• повільні темпи економічного зростання основних торгівельних партнерів,
• низький темп реформ,
• висока ймовірність затримки фінансування з боку Міжнародного валютного фонду та інших кредиторів.
“Досвід України свідчить, що припинення співпраці із міжнародними фінансовими організаціями неодмінно призводить до гальмування економічних перетворень. Тому повне виконання спільної програми України з МВФ має бути пріоритетом для всіх органів влади”, – наголосила Голова Національного банку України Валерія Гонтарева.
У довгостроковій перспективі фінансовій стабільності також перешкоджають відсутність прогресу у захисті прав кредиторів, зволікання з судовою реформою та ухваленням необхідних законів, неузгодженість дій правоохоронних органів.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас