Що буде з цінами 2017 року. Які товари подорожчають на третину через зростання мінімалки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з цінами 2017 року. Які товари подорожчають на третину через зростання мінімалки

Особисті фінанси
5484
Наступного року експерти прогнозують курс долара до 30 грн, а ціну за літр бензину – в районі 29 грн. Крім того, дорожче стане купувати техніку і одягатися навіть в китайське. Виграти українці можуть хіба що на ввезенні старих іномарок.
Долар по 30 грн і банкопад?
За умови, що Україна продовжить співпрацю (нехай і усічену) з МВФ, економісти орієнтуються на середньорічний курс в 29 грн/$. «Це реальний курс на чорному ринку. Очікуються великі проблеми із зовнішнім кредитуванням по лінії МВФ, в кращому випадку отримаємо тільки половину від заявленої суми кредитів. Але проблематично буде отримати не тільки транш Фонду, який йде в золотовалютні резерви. Напружені відносини з МВФ вплинуть і на кредити від Євросоюзу», – говорить економіст Андрій Блінов.
З ним згоден і директор роздрібного бізнесу Агропромбанку Ігор Львов: «Офіційно можемо почати рік з курсу 26,5 грн/$ і закінчити на 28 грн/$. Але на чорному ринку, швидше за все, долар буде коштувати 29,5 грн. Навряд чи курс підніметься вище, адже МВФ вимагає утримати його в межах 30 грн/$».
За прогнозами експертів, в наступному році продовжить трясти і банківську систему, що, природно, позначиться і на курсі, і на загальній ситуації в економіці. «Закриються ще з десяток банків, причому як великих, так і дрібних. Ті, що залишилися в живих, спробують заробити за допомогою кредитування та підвищення комісій за свої послуги. Наприклад, в середньому кожна платіжка подорожчає на 5 грн. А от щодо кредитів, то менше ніж під 20% їх ніхто дати не зможе. Також буде зростати інфляція, хоча в бюджеті вона закладена на рівні 8,1%, реально це будуть всі 10% », – вважає Блінов.
Як подорожчає бензин
Від курсу долара безпосередньо залежить ціна бензину на заправках. За словами експертів, кожні 10 коп. втрат на курсі долара означають підвищення вартості бензину на 10 коп. Якщо зараз бензин продається по 23,95-24,10 грн за літр А-95, то до кінця наступного року він може переступити позначку 30 грн/л. На думку експертів, основний чинник підвищення цін – загальносвітова тенденція щодо скорочення видобутку нафти. При цьому самі виробники зацікавлені у подорожчанні нафти.
«Ми вкрай залежні від світових цін на нафту. Після недавніх зборів ОПЕК (країн – виробників нафти), де домовилися про зниження вироблення нафти, на ринку з’явилися перші спекулянти. Це явна ознака того, що нафти буде менше, вона стане дорожчою. У 2017-му середня ціна виросте на $10 за барель – з $45 до $55.
Це спричинить подорожчання бензину мінімум на 1 грн за літр. А з урахуванням коливання курсу – ще на 2-3 грн. Очікується, що в довгостроковій перспективі нафта зросте до 70 доларів за барель. Для нас це буде означати підвищення цін на бензин на 4 грн», – вважає експерт Юрій Корольчук.
Поки виробники готуються створити штучний дефіцит нафти, Мінфін збирається підвищити акцизи на дизельне паливо до 125 євро на тонні (на даний момент акциз становить від 95 євро). Таким чином планують збільшити дохідну частину бюджету, але для водіїв це означатиме підвищення вартості палива в середньому на 1 грн.
Нові авто не купують
Рішення парламенту дозволити ввезення вживаних іномарок за пільговим податком фактично зупинило продаж новеньких автомобілів. Нагадаємо, завдяки такому рішенню до 1 січня 2019 року українці зможуть ввезти авто не старше 2010 року, заощадивши від 1 до 5 тис. євро на розмитненні.
«Жодна людина не буде ввозити новий автомобіль і платити за розмитнення, якщо у неї буде можливість купити майже таку саму машину значно дешевше. Автоімпортери, представництва зарубіжних заводів підуть з України. Можливо, якщо нам вдасться пролобіювати закон про скасування ПДВ і акцизу на електрокари, то на 20% знизиться ціна на електрокари і це допоможе ринку», – говорить гендиректор Асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко.
Що буде з цінами на одяг і техніку
У наступному році, як очікують експерти, продуктова інфляція складе від 15% до 20%. «До березня ціни на продукти замруть на місці, оскільки в січні-лютому традиційно купують менше, і виробники триматимуть ціни на місці. А з березня почнеться подорожчання на 15-20%», – вважає директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. Крім того, з 1 січня уряд не збирається повертатися до обмеження націнки на соціальні продукти, тому ніщо не завадить зростанню цін.
Швидше за все, зміняться ціни на одяг і техніку. «Тільки через підвищення мінімальних зарплат до 3200 грн ціна одягу і меблів українського виробництва підвищиться на 20%. Крім того, 15% виробники закладають як валютні ризики. Тому в цілому ціни піднімуться не менше, аніж на третину, – говорить представник асоціації постачальників торговельних мереж Віталій Бушковській. – А ціни на китайське взуття, сумки або інші товари прив’язані до курсу валюти, і все це подорожчає пропорційно долару». Такий самий прогноз експерти дають і про вартість побутової техніки в наступному році.
«Якщо долар піде вгору, то за ним потягнуться і ціни. При цьому українські магазини закладають в розрахунки остаточної вартості мінімальний прибуток», – зазначила піар-менеджер одного з магазинів техніки Ольга Біньковська-Абрахам.
Очікують банкрутства ППшників
У наступному році, за словами фахівця з підбору кадрів Тетяни Пашкіної, ряд сфер зіткнеться з великими проблемами. «Це пов’язано з підвищенням мінімальної зарплати до 3200 грн. Для багатьох ППшників і ФОПівців це буде вироком. Прогнозуємо згортання малого бізнесу в багатьох сферах, отже, і скорочення», – каже Пашкіна. Унаслідок «реформ» експерти не беруться судити, кому жити в наступному році стане краще. Хіба що стабільну ситуацію прогнозують на великих виробництвах, які останніми роками розширювалися через те, що імпорт став набагато дорожчим.
«Але і в даному випадку я не очікую значного зростання зарплат. Хіба що їх будуть переглядати ключовим співробітникам, та й те, можливо, за рахунок скорочень», – вважає Пашкіна.
Марина Петик, Анастасія Кучкіна, Анастасія Рябоконь
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас