Турецька ліра потребує рішучих заходів ЦБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Турецька ліра потребує рішучих заходів ЦБ

Валюта
495
У спробі підтримати національну валюту влада Туреччини оголосила, що планує проводити державні тендери в турецьких лірах. Минулої неділі президент Реджеп Тайіп Ердоган закликав жителів країни обмінювати на ліри свої накопичення в іноземній валюті. Він також додав, що Туреччина розглядає можливість здійснювати торгівлю з Китаєм, Росією і Іраном в їхніх національних валютах.
Втім, економісти вважають, що такі непопулярні заходи навряд чи зменшать тиск на турецьку валюту, яка за рік втратила п’яту частину своєї вартості. Економіст банку QNB Finansbank в Стамбулі Деніз Чичек не вірить, що проведення тендерів в лірах підштовхне попит на турецьку валюту. “Звичайно, було б ідеально укладати всі контракти в національній валюті, але слід також підкреслити, що причина, з якої ці контракти укладаються в іноземній валюті, полягає в тому, що довіра до ліри низька, – прокоментував він в інтерв’ю DW пропозицію турецької влади. – у таких обставинах фірмам буде складно залучити довгострокове фінансування в лірах”.
На курс турецької ліри негативно впливають політична невизначеність і жорсткі репресії, що послідували за проваленим 15 липня путчем. Додатковий тиск чинить зміцнення долара після перемоги Дональда Трампа на президентських виборах в США. В результаті ліра опинилася серед найбільш знецінених валют ринків, що розвиваються.
Потрібен різкий підйом ставки
Тим часом Ердоган також закликав Центральний банк Туреччини знизити ключову ставку, щоб пожвавити економічне зростання. На цю заяву, яку турецький президент зробив 4 грудня, турецька валюта відреагувала новим зниженням долара.
Фахівці з економіки, в свою чергу, дотримуються прямо протилежної думки: необхідно різко піднімати ставку, адже це єдиний спосіб підтримати національну валюту. “Туреччина може оголосити про заходи щодо ліквідності в іноземній валюті. Але я не думаю, що будь-який інший захід, крім підвищення ставки, подіє”, – підкреслив Інан Демір, економіст з ринків у фінансовій компанії Nomura у Лондоні.
Щоб підтримати валютний курс, ЦБ Туреччини в листопаді вперше за майже три роки підняв ключову ставку. Підвищення відбулося на 50 базисних пунктів. Однак на слабкому курсі ліри цей крок не позначився і ЦБ постав перед необхідністю посилення грошової політики в найближчі місяці.
Ринку не вистачає впевненості
Не надали інвесторам впевненості і недавні заяви турецької влади, зазначає економіст Rabobank Петро Матіс. “Прем’єр-міністр Біна Йилдирим намагався переконати іноземних інвесторів у тому, що контроль за рухом капіталу введений не буде. Однак малоймовірно, що такі коментарі відновлять довіру ринку, що похитнулася внаслідок неспокійних подій в турецькій політиці і результатів президентських виборів в США”, – розмірковує експерт.
Він переконаний, що в кризі курсу ліри винні як внутрішні, так і зовнішні чинники, які тільки підігріли песимістичну налаштованість інвесторів. Матіс прогнозує, що ліра залишиться вразливою доти, доки не відновиться впевненість в політиці турецької влади.
Небезпека замкнутого кола
Як свідчать останні дані Центробанку, власники банківських депозитів збільшують свої нагромадження в іноземній валюті, незважаючи на слабкість ліри. Якщо ЦБ не втрутиться, різко піднявши ставку, ліра може потрапити в замкнуте коло, застерігає Інан Демір з Nomura.
“Очікування ще більшого ослаблення ліри заохочують попит на іноземну валюту, який, в свою чергу, призводить до ще більшого зниження курсу – саме визначення замкнутого кола”.
Щоправда, у радикальних заходів Центробанку, про які говорить Демір, є і зворотний бік: вони зашкодять економічному зростанню. Однак, застерігає експерт, було б набагато гірше “дозволити валюті далі знецінюватися і вносити хаос у баланси компаній”.
Ірина Філатова, Седа Сезер Білен
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас