Україна лише "частково ефективно" використала 5 млрд євро фіндопомоги від Євросоюзу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна лише "частково ефективно" використала 5 млрд євро фіндопомоги від Євросоюзу

Казна та Політика
794
Європейський суд аудиторів встановив, що фінансова допомога Європейського Союзу, яка була надана протягом 2007-2015 рр. на підтримку реформ в Україні, мала “обмежений вплив” через нестабільну політичну, законодавчу та адміністративну ситуацію в країні.
Про це йдеться в доповіді Суду, яка була оприлюднена в Брюсселі аудитором Шаболшем Фазакасом.
За його словами, аудитори оцінювали, наскільки ефективною була допомога Європейської комісії і Зовнішньої дипломатичної служби в таких сферах, як управління державними фінансами, боротьба з корупцією та реформування газового сектора.
Фазакас нагадав, що допомога ЄС становила 1,6 млрд євро за грантовими програмами, з яких половина була спрямована на бюджетну підтримку, а також ще 3,4 млрд євро макрофінансової позики.
“Всього за період з 2007 по 2015-й Україні було виділено 5 млрд євро. Крім того, після революції Україні негайно був виділений терміновий пакет допомоги в розмірі 11,2 млрд євро. Аудит перевіряв, чи була допомога Комісії та Зовнішньої дипломатичної служби добре підготовленою і чи виявилася ефективною в підтримці реформ в сфері управління державними фінансами, боротьби з корупцією і в газовому секторі. ми вважаємо, що це – головні пункти, якщо ми хочемо побачити, чи може допомога ЄС мати сталий характер і довгостроковий вплив на країну”, – зазначив аудитор.
За словами Фазакаса, фіндопомога Євросоюзу, спрямована на трансформацію України в державу з належним управлінням в цих сфера, виявилася частково ефективною. “Допомога ЄС була частково ефективною, створюючи відчутні і стійкі результати в реформуванні управління державними фінансами та вдосконалення антикорупційного механізму”, – оголосив він висновок перевірки.
При цьому аудитор зазначив, що до 2014-го українська влада була “обмежено віддана” проведенню процесу реформ. “Результат, який досягнутий після 2014-го, залишається крихким. Що стосується боротьби з корупцією, ще потрібно побачити результат ефективного виконання”, – зазначив аудитор.
У газовому ж секторі, вважають аудитори, фіндопомога Євросоюзу була частково ефективною, сприяла поліпшенню управління і забезпечення безпеки поставок газу через Україну. “Тим не менш, важливе досягнення України – прийняття газового законодавства, яке відповідає Третьому енергетичному пакету ЄС”, – додав Фазакас.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас