Як накрити новорічний стіл дешевше: що буде з цінами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як накрити новорічний стіл дешевше: що буде з цінами

Особисті фінанси
1215
Журналісти з’ясували, що має подешевшати і які продукти вже можна купувати, а з якими не поспішати. Але є і зворотна сторона, щоб заощадити пару сотень гривень, доведеться витратити час і побігати по супермаркетах, бо різні торговельні мережі знижують ціни на свої позиції. Особливо це стосується м’яса, риби і фруктів.
Приємною несподіванкою стало зниження цін на м’ясо на 7-10%, або на 5-7 грн/кг. Експерт Українського клубу агробізнесу Євген Двірник пояснює це зростанням пропозиції: “Перед Новим роком традиційно йде забій свиней, ось м’ясо і впало в ціні в роздрібній торгівлі. Але закупівельні ціни в живій вазі вже зросли на 2-5%, тому до середини грудня ціни на свинину не тільки повернуться на колишній рівень, але і перевищать його на ті ж 5-7 грн за кіло”. Тобто битки, антрекот і т. д. дорожче 90 грн/кг — новорічна реальність. З ним згоден і директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, який назвав ще одну причину зниження цін на м’ясо: попит зріс через те, що у зв’язку з африканською чумою свиней для наших виробників закрилися ринки Білорусі та Молдови.
При цьому Дорошенко впевнений, що м’ясо якщо і подорожчає до Нового року, то символічно і лише на ринках, а не в супермаркетах. Там можна буде знайти свинину по 65-70 грн/кг. Також, за його прогнозом, днями чекаємо зниження цін на яйця через втрату нашими постачальниками частини ринків Близького Сходу (наприклад, Ірак побоюється пташиного грипу). “Виробники зараз вирішують, наскільки скинути ціну, щоб не впали продажі, — на три-п’ять гривень за десяток (зараз ціна більше 20 грн)”, — сказав Дорошенко.
Не обіцяє зростання цін на овочі борщового набору директор “АПК Інформ” Тетяна Гетьман, бо завдяки хорошому врожаю ціни не ростуть. А ось свіжі овочі і цитрусові з Туреччини скоро почнуть дорожчати, тому що з листопада для них знову відкритий російський ринок. Звичайно, перцем і помідорами з огірками запасатися рано, а от апельсинами, лимонами і недозрілими ананасами за прийнятною ціною — саме час, до 31 грудня дійдуть до кондиції. Наприклад, зараз турецькі мандарини можна купити на оптових ринках по 20-22 грн/кг, що на 20% дешевше, ніж у супермаркетах. У торгових мережах вони коштують по 25-28 грн/кг. Дешевші від турецьких — по 23-25 грн/кг мандарини з Грузії. Конкуренцію імпортним яблукам в цьому році склали вітчизняні яблука, вони дешевші більш ніж удвічі — 9-12 грн/кг на ринках, на 2-3 грн дорожчі в супермаркетах.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас