Які продукти подорожчають до нового року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які продукти подорожчають до нового року

Особисті фінанси
907
Нинішній Новий рік навряд чи порадує українців дешевим меню. Тільки за останні пару місяців їжа в країні подорожчала на 2-15% і більше в залежності від категорії. У грудні на цінову політику продавців буде впливати ще й фактор передсвяткового ажіотажу. Щоб хоч трохи заощадити, експерти радять почати закупівлі в другій половині грудня, коли мережі оголосять акції практично за всіма категоріями товарів.
“Якщо обійти кілька торговельних мереж, то можна майже все до новорічного столу купити за акціями – від м’яса і алкоголю до фруктів і червоної риби”, – розповів директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
За його словами, зараз багато покупців стали повертатися з магазинів на ринки. Але саме під Новий рік буде вигідно купувати в магазинах за акціями, бо на ринках розпродажів не буває. До того ж під свято торговці нерідко задирають ціни в надії заробити.
Свинина дешевшає, а сало дорожчає
Через африканську чуму свиней для наших виробників свинини закрилися деякі ринки (наприклад, Білорусь і Молдова), а надлишок пропозиції всередині країни призвів до падіння цін за два місяці на 3,5%. У торгових мережах можна знайти свинину по 65-70 грн/кг. При тому, що куряче філе коштує 62-64 грн/кг.
“Сало, навпаки, подорожчало на 6,5% – до 45 грн/кг, тому що великі господарства тримають свиней м’ясних порід, а сало в основному виробляється на домашніх подвір’ях. Така ж тенденція збережеться до кінця року”, – пояснюють в Українській асоціації постачальників торговельних мереж.
Любителям смажених гусей і качок також доведеться розщедритися. Цю птицю вирощують або невеликі фермерські господарства, або приватники, так що ціна до свят буде зростати. Зараз домашня курка коштує 55-65 грн/кг, качка і індичка – 72-75 грн/кг.
“Торговельним мережам, орієнтованим на масовий сегмент, не цікаві ні перепела, ні індичатина. Тому пропозиція буде обмеженою, а ціни високими”, – пояснив Олексій Дорошенко.
Телятина, яка давно перейшла в розряд делікатесів, також може трохи підрости в ціні, хоча в останні півтора місяці ціни і так були стабільно високими – 90-110 грн/кг. За вирізку просять 200-230 грн/кг. З огляду на те, що ринок телятини на 50% забезпечується господарствами населення, до свят це м’ясо стануть пропонувати ще дорожче.
За даними експертів УКАБ, в листопаді ціна на м’ясо залишалася стабільною, але в грудні його вартість зросте на 7-10%
“У грудні збільшиться попит на м’ясо з боку населення і переробних підприємств через наближення новорічних свят, що спровокує підвищення цін на 7-10%”, – вважає експерт аграрних ринків Асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” Петро Лаха.
Риба плаває разом з курсом
Відносно стабільними будуть ціни на рибу і морепродукти. У жовтні спостерігалося деяке їх зниження, оскільки був великий вилов в Україні і зростав імпорт свіжомороженої риби.
“В цілому продажі риби і морепродуктів зросли на 30%. Свідчення чого – відкриття все нових рибних магазинів, наприклад, в ЦУМі та Lavina Mall. Поступово повертається середній рівень споживання, як в 2013 році”, – розповів гендиректор Асоціації українських імпортерів риби і морепродуктів Дмитро Загуменний.
За словами Олексія Дорошенка, в листопаді поставки української риби майже припинилися, сезон закінчився.
“Ціни поки що стабільні, але до середини грудня підуть вгору”, – вважає Олексій Дорошенко.
В Асоціації українських імпортерів риби і морепродуктів кажуть, що ціна на імпортну рибу буде повністю залежати від валютного курсу.
“Спеціально під Новий рік ніхто підвищувати ціни не буде, бо конкуренція на ринку висока, а риба – товар і так дорогий для пересічного українця. Дорожче ніж зараз ні риба, ні ікра коштувати не повинні. Тим більше, що продажі червоної риби та ікри зараз вищі, ніж рік тому”, – говорить Дмитро Загуменний.
За словами Олексія Дорошенка, червона ікра – мабуть, єдиний товар, який не включатимуть в акційні пропозиції. Зрозуміло, йдеться про натуральну червону ікру, а не про її замінники. Період її масового споживання короткий, і на цьому товарі продавці постараються заробити.
“Зате акції на червону рибу вже є. Особливо на ту, термін придатності якої закінчується 31 грудня”, – говорить Олексій Дорошенко.
Салат для всіх
Цього року урожай овочів і фруктів видався багатим, а ціни на них досі залишаються низькими. За словами експерта з плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяни Гетьман, з “борщового набору” пропозиція більш ніж достатня, а запаси буряка, картоплі, моркви та капусти ще більші. Тому якихось змін в ціні до свята експерти не прогнозують.
“На огірки, перець і томати ціна може підтягнутися найпомітніше, але в цьому році Туреччина залишилася без російського ринку, тому пропозиція у нас може бути більша і зростання цін обмежиться 25-30%. І це при стабільній гривні”, – говорить Гетьман.
За її даними, зараз оптові ціни на огірок тепличний – 25-28 грн/кг, помідори – 18-23 грн/кг, перець – 60-70 грн/кг, кабачки – 35-40 грн/кг, баклажани – 45-50 грн/кг.
По імпортним фруктам все буде залежати від курсу гривні, зараз ця продукція дешевша, ніж в минулому році. Фруктовий кошик, за даними “Інфо-Шувар”, на початку грудня дешевший на 10-15%.
Особливо тішать цитрусові. Наприклад, мандарини можна купити на оптовому ринку по 18-22 грн/кг, що на 30% дешевше, ніж минулої зими. У торгових мережах вони коштують по 21-28 грн/кг.
Лимони за рік подешевшали на 15%, апельсини – на 5%. Це пов’язано знову-таки з обмеженнями для турецького експорту, який замість РФ пішов у тому числі і на наш ринок. Але з листопада Росія знову відкрита для турків, а тому Олексій Дорошенко прогнозує підвищення вартості цитрусових.
“Після 10 грудня ціни можуть почати зростання і до Нового року додати 10-20%”, – говорить експерт.
Конкуренцію імпортним фруктам складають вітчизняні яблука, які практично витіснили імпорт. Зараз в опті наші яблука коштують 7-9 грн/кг, що на 15-20% нижче торішнього рівня.
Ціни на екзотичні фрукти також порадують українців. Так, банани зараз дешевші, ніж рік тому на 15-20% – в опті їх продають по 20-23 грн/кг.
“На екзотиці в свята торговці захочуть заробити. Тому може з’явитися якісний і, відповідно, дорогий товар з незвичних для України країн, наприклад, з Латинської Америки. В результаті на ринку можна буде знайти як відносно недорогі ананаси, ківі, манго та інші екзотичні фрукти, так і товар преміальної якості, за ціною вище середньої, який зазвичай попитом не користується. Тому на Новий рік буде великий вибір на будь-який гаманець”, – говорить Дорошенко.
Констянтин Симоненко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас