Очищення, збитки і скандали: банки в Україні завершують рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Очищення, збитки і скандали: банки в Україні завершують рік

Кредит&Депозит
1059
Станом на 5 грудня, за даними Нацбанку, в Україні було 98 діючих банків. Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) повідомляє, що 79 банків перебувають у стадії ліквідації, а в чотирьох введено тимчасову адміністрацію (“Артем-банк”, “Юнісон”, “Родовід” і “Фінансова ініціатива”). Керівництво Нацбанку говорить про свої успіхи з розчищення системи від поганих банків, але незважаючи на це суттєвого поліпшення фінансового стану банківської системи поки не відзначено.
За даними НБУ, за перші 10 місяців поточного року:
- 65 банків отримали прибуток на загальну суму 9,6 млрд грн. Збитки отримали 35 діючих банків на загальну суму 22,2 млрд грн (83,4% цієї суми складають збитки шести банків з іноземним капіталом);
- чистий процентний дохід банків (тобто дохід від платного розміщення власних і залучених коштів) склав 38,1 млрд грн, що на 10,2% менше, ніж за відповідний період минулого року. При цьому знижуються і процентні витрати завдяки здешевленню ресурсної бази банків, головним чином коштів населення;
- чистий комісійний дохід (тобто отриманий від комісійної винагороди) банків склав 20,4 млрд грн, що на 12,9% більше, ніж рік тому.
Якщо говорити про підсумки перших трьох кварталів, то зі статистики НБУ випливає, що в “десятку” найбільш збиткових банків увійшли ВТБ (-5,6 млрд грн), Промінвестбанк (-4,1 млрд грн), Ощадбанк (-2,96 млрд грн), Укрсоцбанк (-2,8 млрд грн), УкрСиббанк (-978 млн грн), Діамантбанк (-529 млн грн), “Альфа-банк” (-493 млн грн), БМ банк (-464 млн грн.), Укрексімбанк (-410 млн грн) і “Платинум” (-334 млн грн).
Найбільш прибутковими були “Райффайзен банк Аваль” (2,53 млрд грн), Сітібанк (1,11 млрд грн), ОТП (874 млн грн), ІНГ (651 млн грн), Приватбанк (591 млн грн), “Креді Агріколь” (561 млн грн), Ощадбанк (411 млн грн), ПУМБ (276 млн грн), Кредобанк (225 млн грн) і ПроКредит (220 млн грн).
Обсяг валютних вкладів населення найбільше скоротився в Промінвестбанку (-66,3 млн доларів, або -36,4%), Укрексімбанку (-50,9 млн доларів, або 7,3%); ОТП (-32,2 млн доларів, або -12,7%), “Райффайзен банку Аваль” (-31,4 млн доларів, або 10,5%) та Укрсиббанк (-28 млн доларів, або -10,8%).
При цьому серед 30 найбільших банків портфель гривневих вкладів фізосіб скоротився лише в чотирьох: Промінвестбанку (-1,17 млрд грн, або -32,2%), “Універсал банк” (97,2 млн грн, або -14,9%), “Правекс-банку” (-84,1 млн грн, або 10,5%) та ІНГ (-556 тис. грн, або -40,1%).
Обсяг валютних коштів юросіб за дев’ять місяців найбільше зменшився в Приватбанку (-$180,9 млн, або-19,6%), Укрсоцбанку (-$68,1 млн, або -38,4%), Промінвестбанку (-$67,6 млн, або -51,2%), Укрексімбанку (-$42,4 млн, або -2,6%) і “Альфа-банку” (-33,5 млн доларів, або 14%).
Обсяг гривневих коштів юросіб найбільше скоротився в Промінвестбанку (-3,35 млрд грн, або -59,2%), Укрсиббанку (-1,9 млрд грн, або -11,1%), Укрсоцбанку (-1,0 млрд грн, або 11,4%), Діамантбанку (-856 млн грн, або -43,4%), Ощадбанку (-832 млн грн, або -16,8%).
Зазначимо, в жовтні в НБУ заявляли, що частина банків з українським капіталом зволікає з визнанням кредитів проблемними і з відповідним формуванням резервів.
Поточна діяльність банків
25 жовтня нарешті відновила роботу Рада Національного банку, завданнями якої є розроблення Основних засад грошово-кредитної політики, здійснення контролю за проведенням грошово-кредитної політики та нагляд за системою внутрішнього контролю НБУ. Одним з перших рішень Рада затвердила річний звіт НБУ за минулий рік, тому Нацбанк почав перерахування частини отриманого прибутку в держбюджет.
За даними НБУ, на сьогоднішній день 12 банкам з другої двадцятки потрібне збільшення капіталу. Для них, згідно із домовленістю з МВФ, термін досягнення нульового рівня достатності капіталу продовжений на 1 місяць – до кінця поточного року.
З третьої групи, що налічує 21 банк, два не потребують докапіталізації, восьми необхідне довнесення капіталу лише для досягнення мінімального розміру статутного капіталу, 11 банкам необхідно докапіталізуватися.
22 листопада НБУ розширив можливості банків з управління короткостроковою ліквідністю в іноземній валюті, дозволивши їм інвестувати в цінні папери нерезидентів. Відразу з’явилися коментарі, мовляв Нацбанк відкрив ще один канал для виведення валюти з країни. Але насправді не все так однозначно. Залишок коштів на коррахунках українських банків у банках-нерезидентах зараз становить близько $5 млрд, і ці гроші практично не працюють. Щоб знизити ймовірність зловживань при інвестуванні, регулятор обставив цей процес низкою досить жорстких умов.
З 1 січня 2018 р. всі банки України повинні перейти на міжнародні стандарти фінансової звітності (МСФЗ 9). Але як показало опитування, проведене НБУ, 85% банків досі не мають затвердженого плану дій для такого переходу. Тому регулятор не відкидає можливості перенесення кінцевої дати на вересень-жовтень 2018 р.
З 1 грудня Укрсоцбанк, який з 2013 р. працював під брендом UniCreditBank, повертається до колишнього графічного відображення назви і протягом двох місяців перейде на нову символіку. Зміни пов’язані із завершенням угоди між групою UniCredit і ABH Holdings, в рамках якої група передала холдингу 99,9% акцій Укрсоцбанку.
Зміни у власності
У листопаді співвласник компанії VS EnergyInternationalGroup і президент футбольного клубу ЦСКА громадянин Росії Євген Гінер став контролюючим власником (у нього 52,93% акцій) “Першого інвестиційного банку” (PINbank, Київ).
Російський Внєшекономбанк, який зараз володіє Промінвестбанком, хоче до кінця поточного року визначитися з покупцем цього українського активу. Нещодавно в числі претендентів з’явився і український інвестор (його поки не називають).
28 листопада АМК дозволив бізнесмену Сергію Тігіпку купити не менше 50% акцій “Універсал банку” (опосередковано через кіпрську компанію Вailican). Колишній власник – грецька EurobankErgasias продає Тігіпку 99,987% акцій банку. Таким чином, з українського банківського ринку йде ще один іноземний гравець. Не виключено, що надалі “Універсал банк” буде приєднано до ТАСкомбанку, що також належить Тігіпку.
В кінці листопада інвестор Стефан Пол Пінтер, який спеціалізується на вкладеннях у ринки, завершив операцію з придбання 100% акцій “Комерційного індустріального банку”. Новий власник має намір розвивати можливості банку з обслуговування підприємств малого і середнього бізнесу та підприємців. Станом на 1 жовтня цей банк займав 87 місце за розміром активів. Стефан Пол Пінтер є засновником і керівником GML Capital – приватної інвестиційно-банківської та керуючої компанії з головним офісом в Лондоні. Ця компанія має досвід роботи в Україні з 1993 р.
30 листопада державний пакет (99,9945%) акцій Українського банку реконструкції і розвитку (УБРР, Київ) проданий за стартовою ціною – 82,83 млн грн, позаяк у торгах брав участь один покупець. Попередній аукціон з продажу цього пакета був запланований на 22 квітня зі стартовою ціною 118,9 млн грн, він не відбувся у зв’язку з відсутністю покупців. Ключовою вимогою до переможця аукціону було поповнення капіталу банку на 2,5 млн грн до 120 млн грн, щоб він міг відповідати вимогам НБУ і не позбувся ліцензії. Покупцем виступила китайська товарна біржа BohaiCommodityExchange (BOCE), яка є найбільшою в Китаї спотовою товарною біржею, її річний оборот становить близько $1 трлн. УБРР на початок жовтня займав останнє місце серед українських банків за розміром активів – 118,7 млн грн.
Таким чином, держава вперше продала належний їй банк. Раніше вона націоналізовувала банки або закривала. Вважається, що приватизація УБРР є першим кроком на шляху до роздержавлення банківських активів. Потім на продаж (повністю та частково) виставлять Укргазбанк, Ощадбанк і Укрексімбанк. Швидше за все, в першу чергу (до середини 2018 р.) продадуть не менше 20% Ощадбанку. Зараз можливим покупцем називають ЄБРР.
Процеси ліквідації банків
На сьогоднішній день ліцензії мають 98 банків – приблизно таку кількість оптимальною для України експерти називали ще наприкінці минулого року. Але кандидати на ліквідацію все ще залишаються. Так, на кінець листопада Національний банк не знав кінцевих бенефіціарів чотирьох малих банків (менше 2% загальних активів). Якщо процес розкриття затягнеться, то банки, що приховують цю інформацію, можуть бути ліквідовані. Нагадаємо, що два з половиною роки тому 27% банківської системи були непрозорими щодо власності.
18 листопада правління НБУ дало згоду на ліквідацію Фінексбанку за ініціативою його власників. Причина їхньої ініціативи – складне становище на ринку фінансових та банківських послуг, невизначеність щодо можливих напрямів і джерел подальшої капіталізації банку. Нагадаємо, що при самоліквідації банк сам погашає свої зобов’язання перед клієнтами, без участі Фонду гарантування вкладів. У червні поточного року аналогічно самоліквідувалися “Фінанс банк” і “Інвестиційно-трастовий банк”.
Фонд гарантування вкладів фізосіб продовжив ліквідацію “Всеукраїнського банку розвитку” Олександра Януковича на один рік – до 22 грудня 2020 р. включно. Ліквідація була розпочата 23 грудня 2015 р.
Не вщухає скандал, пов’язаний з закриттям банку “Михайлівський”. Держава пообіцяла повернути кошти вкладників, зниклі в пов’язаних з банком фінансових компаніях. Але слідство у справі доведення банку до банкрутства триває. Слідчі дії проводяться в тому числі і щодо заступника глави НБУ Катерини Рожкової.
У процес ліквідації банків продовжують втручатися суди. Раніше рішення про скасування виведення банку з ринку отримували банки “Союз”, “Капітал” і Укрінбанк. Банки “Фінансова ініціатива”, “Юнісон”, “Родовід” та РВС домагалися в суді рішень про заборону починати їх ліквідацію. У листопаді набрало чинності рішення суду про скасування ліквідації банку “Велес”. Але в НБУ поки відмовляються його виконувати. Юристи кажуть, що в законі не прописана процедура повернення ліцензії банку, а навіть якщо банк формально і відновить існування, то у регулятора є багато можливостей швидко прикрити його знову, як уже було.
Так 15.03.2016 р. НБУ прийняв рішення про відкликання ліцензії та ліквідації банку “Союз”. Але вже 28.03.2016 р. Окружний адміністративний суд Києва визнав це рішення протиправним та скасував його. 26.04.2016 р. Київський апеляційний адміністративний суд залишив без задоволення скарги НБУ і ФГВФО. Таким чином, рішення Окружного адміністративного суду набрало чинності. Тоді Нацбанк 28.04.2016 р. повторно ліквідував банк, заодно формально виконавши рішення суду.
Активи збанкрутілих банків продаються занадто повільно, тому Фонд гарантування вкладів фізосіб вирішив прискорити процес. Для цього він у шість разів збільшив винагороду майданчиків, які займаються продажем кредитних портфелів банків-банкрутів – до 3% від ціни продажу (але не більше 1,5 млн грн).
Експертне оцінювання
Будь-яке рейтингування таких складних організацій як банки є умовним. Та багато рейтингів дають корисну інформацію як для клієнтів банків, так і самим банкірам. Наприклад, сайт “Мінфін” щокварталу оцінює надійність українських банків. Використовує він для цього власну методику, враховує якість активів, їх ліквідність, можливість зовнішньої підтримки, приріст вкладів, платіжну репутацію.
До рейтингу за підсумками III кварталу увійшов 31 банк, всі вони зібрали не менше мільярда гривень вкладів громадян. Для оцінки використовувалися дані офіційної звітності банків станом на 1 жовтня 2016 р.
Порівняно з другим кварталом рейтинг суттєво змінився, але четвертий квартал поспіль перше місце займає “Креді Агріколь”. Також стабільно (з I кв. 2015 р.), але в самому низу рейтингу тримається банк “Платинум”.
Очищення, збитки і скандали: банки в Україні завершують рік
Сергій Гусєв
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас