Хто і скільки винен: розмір держборгу різних країн (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто і скільки винен: розмір держборгу різних країн (інфографіка)

Казна та Політика
2355
На кожного українця припадає півтори тисячі доларів кредиту, кредитне навантаження на державу зростає, проте, як упевнені експерти, відмовитися від запозичень найближчим часом не вдасться.
Державний борг України без врахування останнього траншу від МВФ, за даними Мінфіну, досяг 66,59 мільярдів доларів. Враховуючи, що в країні проживає 42,4 мільйона людей, кожен українець повинен приблизно 40 тисяч гривень. Як кажуть експерти, бажаний рівень боргу – не більше 60% від ВВП, в той же час держборг України наближається до позначки 90%.
Експерти впевнені, що боргове навантаження на бюджет занадто велике, проте відмовитися від кредитів на даний момент не можна. Тож у кого і на що Україна бере борги і як будемо повертати.
Хто і на що дає Україні гроші
З початку 2014-го і до літа цього року Україна, як повідомили в Мінфіні, взяла кредитів у МВФ на суму 11,3 мільярда доларів. Світовий банк за цей же час позичив українцям 1,4 мільярда доларів, 3 мільярди дали США, 2,3 мільярда – Європейського Союзу. Головні українські кредитори: МВФ, Світовий банк, Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), ЄС, Канада, Німеччина, США і Японія.
Якщо в 2015-му державний борг становив 80% від ВВП, в 2016-му, за прогнозами МВФ, ця сума збільшиться до 90%.
Хто і скільки винен: розмір держборгу різних країн (інфографіка)
Однак, порівнюючи з іншими країнами, Україна далеко не лідер за рівнем заборгованості.
Так, Японія винна понад 248% від свого ВВП, на другому місці Греція – їм рано чи пізно доведеться віддати 178,4% ВВП, а на третьому місці США (105% ВВП). Державний борг Білорусі становить 59,9% ВВП, в Польщі – 51,3% ВВП, а в РФ – 17,7% ВВП.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас