З банкрутів візьмуть комісію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З банкрутів візьмуть комісію

Фондовий ринок
576
ФГВФО хоче швидше продати активи збанкрутілих банків, тому вшестеро підвищив розмір винагороди майданчикам за пошук і знаходження потенційних покупців. Біржі задоволені новими компромісними тарифами, але потенційних покупців на ринку небагато.
Підвищена комісія
Активи збанкрутілих банків продаються занадто повільно, тому Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) вирішив прискорити їх реалізацію. Для цього він в шість разів збільшив винагороду майданчиків, які займаються продажем кредитних портфелів банків-банкрутів. Тепер граничний розмір винагороди організаторів відкритих торгів з проведення аукціонів з продажу прав вимоги за кредитами складе 3% від ціни продажу (але не більше 1,5 млн грн).
«Збільшення граничного розміру винагороди організаторам електронних аукціонів, на яких реалізуються права вимоги за кредитами, було не просто побажанням організаторів торгів, з якими ми ведемо постійний діалог, а й об’єктивною необхідністю», – говорить директор департаменту консолідованого продажу та управління активами ФГВФО Юлія Берещенко.
З банкрутів візьмуть комісію
Винагорода посприяє
Біржі вважають, що підвищення суми винагороди збільшить обсяги продажів активів неплатоспроможних банків. «ФГВФО сказав: ось правила гри – вони єдині для всіх, розвивайте ваші бізнеси, скільки ви зможете заробити. Питання тарифоутворення обговорювалося на численних робочих зустрічах між Фондом, активом ProZorro.Sale і майданчиками. Бізнес займав виключно конструктивну позицію: ми вже зараз повинні знати, скільки заробимо, щоб зрозуміти, скільки може проінвестувати в розвиток цього ринку кожен гравець. Ставки, затверджені Фондом, є компромісним рішенням», – зазначає директор порталу UBIZ.ua Дмитро Бойко.
Нова стратегія Фонду повинна привести до того, що біржі будуть знаходити покупців, ціни зростатимуть, а на цьому зароблять і майданчики, і ФГВФО. Адже поки успіхи Фонду у розпродажі прав вимоги за кредитами невеликі. У 2015 році Фонду вдалося реалізувати активів на загальну суму всього 1 млрд грн. План на цей рік становив 12 млрд грн. А всього у Фонду активи балансовою вартістю понад 400 млрд грн.
Ризиковані угоди
Головними потенційними покупцями кредитних портфелів збанкрутілих банків є фінансові компанії та платоспроможні банки. Однак банкіри не поспішають нарощувати свої частки ринку в такий спосіб через високі ризики. «Купівля портфелів нас навряд чи зацікавить, тому що занадто великі ризики купити невідомо що», – говорить голова правління ПУМБ Сергій Черненко.
Банки найбільше зацікавлені у придбанні здорових активів, які обслуговуються клієнтами. «Банки зазвичай розглядають два шляхи свого зростання – органічний або інтенсивний. Органічний – це коли банк самостійно нарощує клієнтську базу, клієнтський портфель. А інтенсивний – коли фінустанова приєднує до себе інші банки, купує їхні кредитні портфелі. Майже в будь-якому банку, який визнано неплатоспроможним або в якому працює тимчасова адміністрація, залишаються якісь здорові робочі портфелі. Якщо вони залишаться в цьому банку, вони можуть просто загинути, але якщо вони потраплять до нормального стабільно працюючого банку з професійною командою, то працюватимуть», – розповів перший заступник голови правління Укргазбанку Андрій Кравець.
Губар Олена
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас