Експерт роз'яснила головні причини поліпшення балансу поточного рахунку в жовтні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт роз'яснила головні причини поліпшення балансу поточного рахунку в жовтні

Казна та Політика
397
Головною причиною поліпшення балансу поточного рахунку в жовтні стала відсутність купонних виплат за єврооблігаціями ($0,5 млрд у вересні). Торговий дефіцит залишився практично без змін на рівні $0,5 млрд за рахунок стабільних обсягів експорту та імпорту.
Про це говорить Олена Бєлан, головний економіст Dragon Capital.
Невелике падіння експорту послуг і металургійної продукції було компенсовано сезонним зростанням продажів в харчовій і сільськогосподарській галузі, типове для цієї пори року. Місячні обсяги імпорту продукції машинобудування залишаються на високому рівні, що свідчить про сильний інвестиційний попит. Так, частка машинобудування в загальному обсязі імпорту зросла до 20% з 15% в минулому році. Зростання імпорту машинобудування залишається основною причиною розширень зовнішньоторговельного дефіциту в порівнянні з минулим роком.
У той же час, за словами експерта, погіршення балансу фінансового рахунку в жовтні було очікуваним після $1,0 млрд кредитних гарантій США (а також $1,0 млрд фінансування від МВФ, яке відбивається у позабалансових статтях), що надійшли у вересні.
“Профіцит фінансового рахунку в жовтні був близький до свого середньомісячного рівня з початку року і, як і раніше, формувався за рахунок припливу капіталу в приватний сектор (за нашими оцінками, $0,4 млрд), зокрема, повернення готівкової валюти в банківський сектор. За 10 місяців 2016 р. приплив капіталу в приватний сектор становив оціночно $2,9 млрд (у порівнянні з відтоком в розмірі $1,5 млрд за аналогічний період минулого року), в той час як позики держави за той самий період становили $1,7 млрд, знизившись з $7,4 млрд в минулому році”, – зазначає Бєлан.
Дані платіжного балансу за жовтень збігаються з нашим нещодавно переглянутими прогнозом, каже головний економіст Dragon Capital.
“Ми очікуємо, що дефіцит поточного балансу становитиме 3,0% ВВП в цьому році і 3,1% ВВП в 2017 р. Приплив ПІІ в наступному році помітно зменшиться до $1,0 млрд (1,0% ВВП) на тлі набагато більш низької потреби в рекапіталізації українських «дочок» іноземних банків. Водночас, приплив капіталу в приватний сектор залишиться на рівні 2016 року завдяки зниженню виплат за зовнішнім боргом. Згідно з нашим прогнозом, підтримку платіжного балансу в 2017 р. нададуть $4,8 млрд позик державного сектора (в порівнянні з $1,7 млрд в цьому році), перш за все від МВФ та інших офіційних кредиторів”, – сказала Бєлан.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас