ЦЕРН використовуватиме роботів-інспекторів для адронного коллайдера (відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦЕРН використовуватиме роботів-інспекторів для адронного коллайдера (відео)

Технології&Авто
304
Європейський центр ядерних досліджень представив роботизованих інспекторів TIM, які будуть стежити за безпекою найбільшого в світі прискорювача часток замість людей.
«TIM, або Train Inspection Monorail, це міні-автомобіль, який включає в себе набір різних інструментів і переміщається по треках уздовж стелі тунелю», – йдеться в повідомленні ЦЕРН про запуск роботів. На даний момент два таких роботи вже встановлені в службовому тунелі коллайдера і готові до проведення тестів, повідомляє The Verge.
Роботи-безпілотники TIM (буквально – «монорельсовий інспектуючий поїзд») будуть переміщатися по всьому коллайдеру по монорельсу, який проходить по стелі, зі швидкістю приблизно 4,8 км/год і зможуть відстежувати точну температуру і вміст кисню в повітрі. Крім цього, TIM за необхідності оцінять рівень радіації і її джерело, а також відправлять операторам докладні зображення інспектованої області – як звичайні, так і інфрачервоні.
За словами співробітників ЦЕРН, монорельс на стелі 27-кілометрового тунелю колайдера з’явився ще за часів функціонування Великого електрон-позитронного коллайдера, або LEP, який існував в період з 1989 по 2000 рр., і тоді він використовувався для перевезення робітників і вантажів. У 2001 році LEP закрили і демонтували, і на його місці з’явився Великий адронний коллайдер, або LHC, який і працює до сьогодні.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас