Вчені довели руйнування мозку в результаті короткочасного стресу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені довели руйнування мозку в результаті короткочасного стресу

Технології&Авто
4559
Вчені заявили про те, що не тільки тривалий, а й короткостроковий стрес може завдати мозку людини серйозні пошкодження.
Дослідники довели, що навіть короткого впливу достатньо для того, щоб викликати загибель нейронів у корі головного мозку. Висновки вчених були опубліковані в журналі Molecular Psychiatry. У ході дослідження вчені піддали лабораторних щурів 40-хвилинній стресовій дії, в рамках якої використовували нешкідливі, але чутливі удари струмом.
Вже 24 години потому в префронтальної корі, ключовій області, пов’язаній з виконанням вищих функцій мозку, виявлялися пошкоджені і загиблі нейрони. Дослідники відзначають, що ознаки пошкоджень можна було спостерігати і через два тижні після разового стресу. І зумовлені вони масованим викидом кортикостерону.
У щурів цей гормон є аналогом кортизолу у людини, який є потужним активатором роботи нейронів, беручи участь у підтриманні стану неспання і формуванні стресових реакцій. Підвищений рівень кортикостерону у тварин після стресу зберігався ще багато годин. Нервові клітини отримували сильний і довгий збудливий сигнал рецепторами, розташованими на дендритах.
Це, як показали вчені, вело до їх атрофії, а потім і до загибелі цілих нейронів. Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили в мозку людини два кластери генів, які відповідають за розвиток інтелекту. В ході досліджень вчені встановили, що ці гени в зміненому стані можуть призвести до епілепсії та когнітивного дисбалансу.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас