Названо найбільш часті причини відмови в субсидії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Названо найбільш часті причини відмови в субсидії

Особисті фінанси
1794
Чергове підвищення вартості електроенергії та опалення змусило звертатися за субсидіями навіть тих українців, які раніше воліли не зв’язуватися з державою і платили за комуналку зі своєї кишені.
Але, незважаючи на запевнення чиновників, що «субсидію зможе легко отримати кожен бажаючий», на ділі виникають нестиковки, які можуть завадити призначенню субсідії.
Нестиковки з податковою
«Головна проблема – в обміні інформацією. Перш за все, це розбіжність даних про платників податків та їхні доходи в базах даних ДФС. Наприклад, за запитом управління соцзахисту місцева податкова інспекція повідомляє, що за вказаним у запиті ідентифікаційним кодом значиться інший платник або у нього значаться зовсім інші види доходів. Подробиць податківці не повідомляють, бо це буде розголошенням особистих даних платників», – говорить начальник департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики Віталій Музиченко.
Для цього українцям доводиться йти в податкову і виправляти дані. У таких випадках субсидію можуть призначити, але її потрібно буде перевірити ще раз.
«Наприклад, людина подала заяву в серпні, а всі дані виправили тільки в жовтні. Значить, субсидію призначать з серпня, але після того, як прийде офіційне підтвердження», – пояснив Музиченко. Ще одна проблема – розбіжність інформації про кількість зареєстрованих і тих, які фактично проживають в квартирі, осіб. Наприклад, діти живуть окремо від батьків, але прописані у них. «У цьому випадку вони повинні підтвердити факт проживання в іншому місці, і тоді їх виключать з розрахунку загального доходу сім’ї», – продовжує чиновник.
Дорогий холодильник як привід відмовити
У міністерстві запевняють: насправді перевірками лише лякають українців. Мовляв, насправді комісія – це п’ять-десять чоловік на чолі з мером або його заступником, які на засіданнях розглядають питання про надання або відмову в субсидії в особливих випадках. У цих же, особливих, випадках інспектор виходить на перевірку. За словами Музиченка, він може перевірити покупки понад 50 тис. грн, вчинені за попередні 12 місяців до моменту подачі заяви.
«Буває, що людина збирала усе життя на машину або квартиру, а тепер не може оформити субсидію. І зовсім інша річ, якщо це покупка дорогої плазми або холодильника, які явно виходять за рамки розумного споживання. Ось ці всі моменти і повинна з’ясувати комісія за допомогою соціальних інспекторів. Людина повинна довести, що та чи інша покупка була їй життєво необхідна», – пояснює Музиченко.
Економічний експерт Олександр Охрименко каже, що насправді у нас не існує чітко прописаних інструкцій, як перевіряти громадян. «Тому все залежить від самого інспектора. В результаті може вийти так, що вчителю не дадуть субсидію, а його сусідові, баризі і безробітному, – дадуть», – зазначив Охрименко. Вихід, на його думку, – це адресна допомога. Але при вічному дефіциті бюджету все може закінчитися тим, що українці і зовсім залишаться без знижок.
Костянтин Симоненко
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас