В ЄС змінять оподаткування великих корпорацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В ЄС змінять оподаткування великих корпорацій

Світ
407
Європейська комісія склала пропозицію щодо зміни порядку оподаткування великих компаній, що діють на території країн Євросоюзу.
Дана ініціатива отримала назву «єдина консолідована база для корпоративного податку» (common consolidated corporate-tax base, CCCTB) і передбачає, що корпорації будуть платити податки в різних країнах ЄС залежно від обсягу їх активів, персоналу і виторгу в цих країнах.
Очікується, що це дозволить уникнути ситуації, при якій компанії платять податки в країні з найменшою податковою ставкою. При цьому уряди деяких країн навмисно пропонують більш вигідні податкові режими з метою залучити великий бізнес.
Так, у серпні ЄК зобов’язала Apple Inc. доперерахувати Ірландії податки на суму близько 13 млрд євро. З огляду на корпоративну структуру Apple податкові послаблення в Ірландії дозволили компанії уникнути податку практично на весь обсяг прибутку, що генерується в межах єдиного ринку ЄС. Незаконність такого підходу ЄК пояснює тим, що він забезпечував Apple значну перевагу перед іншими компаніями.
Для того, щоб пропозиція стала законом, її повинні схвалити всі 28 країн ЄС. Передбачається, що в разі схвалення закон набуде чинності в два етапи. Європейська рада має намір почати обговорення пропозиції в 2017 році.
На першому етапі компанії, річний виторг яких в ЄС перевищує 750 млн євро, розрахують свій оподатковуваний прибуток за єдиними для всіх країн ЄС правилами. При цьому уряди різних країн мають можливість самостійно встановлювати ставку корпоративного податку. Після цього, на другій стадії, компанії будуть сплачувати податки в країнах ЄС відповідно до трьох критеріїв: обсяг активів, кількість співробітників і виторг.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас