Нацбанк змінює підходи до валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк змінює підходи до валюти

Валюта
949
Набрали чинності нові правила роботи валютного міжбанку: НБУ зможе проводити інтервенції з запитом кращого курсу; банкам більше не треба заводити всі операції в систему ВалКлі, а на офіційний курс валюти більше не зможуть впливати внутрішньобанківські операції. Учасники ринку говорять про спрощення роботи з валютою, але виступають проти дискримінації невеликих банків.
Ринкові зміни
Нацбанк переглянув правила роботи міжбанківського валютного ринку. Відучора НБУ може проводити валютні інтервенції в новому форматі – за запитом кращого курсу. Згідно з постановою № 397, НБУ буде запитувати ціну на купівлю та продаж іноземної валюти у 20 банків з найбільшими обсягами купівлі-продажу валюти за попередній квартал. Такий запит ціни забезпечить швидкість валютної інтервенції. «Це дозволить регулятору реагувати на зміни на ринку більш гнучко і своєчасно, що може знизити волатильність на безготівковому валютному ринку.
З точки зору роботи з клієнтами на міжбанку у банків, які увійдуть до топ-20 за обсягами операцій на міжбанку і зможуть брати участь у такій формі валютної інтервенції НБУ, як запит найкращого курсу, можуть з’явитися конкурентні переваги перед іншими банками», – вважає начальник казначейства ВТБ Банку Станіслав Верхградський.
Аукціони в форматі запиту кращого курсу повинні підвищити незалежність ринку. «Введення нового виду проведення аукціонів – крок до подальшого зменшення безпосереднього впливу НБУ на міжбанк, він надає операторам ринку більше самостійності при проведенні операцій», – вважають в Альфа-банку. Хоча в такому форматі інтервенцій зможуть брати участь не всі.
«Негативною зміною є обмеження кількості банків (20 учасників) при проведенні інтервенцій у формі запиту кращого курсу. Їх список буде визначатися Нацбанком раз на квартал. Обмеження кількості учасників може бути підґрунтям для спекуляцій на курсі. Також присутність у списку «обраних» може використовуватися банками для нечесної конкуренції на ринку послуг з купівлі/продажу валюти», – вважає головний скарбник Неос Банку (ТМ Altbank) Наталія Жиленко.
Іншим банкам доведеться працювати з «топами». «Якщо раніше будь-який банк міг брати участь у валютних інтервенціях, то зараз НБУ хоче визначити перелік з 20 банків, які на правах винятковості зможуть стати учасниками валютних інтервенцій НБУ. Вони по суті стануть маркетмейкерами, згодом з ними будуть працювати інші учасники ринку», – говорить член правління, директор казначейства Ідея Банку Володимир Кузьо.
Підвищена ефективність
Паралельно Нацбанк постановою № 396 з сьогоднішнього дня скасував необхідність банкам реєструвати операції клієнтів в Системі підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку (ВалКлі). Також регулятор змінив підходи до встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют. Досі він розраховувався як середньозважений курс продавців і покупців у системі ВалКлі. Він відображав курс за угодами між банками, банками і клієнтами, банками і НБУ, НБУ і клієнтами. Тепер же в розрахунок братимуться лише угоди між банками, а також банками і НБУ.
«Це відповідає практиці розвинених країн, де референтні курси (аналог офіційного курсу НБУ) розраховуються на підставі міжбанківських котирувань, оскільки вони більш об’єктивно відображають вартість національної валюти відносно іноземних валют», – вважає директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко.
Банкіри називають нові підходи до формування курсу більш ефективними. «Операції банків з власними клієнтами трохи спотворювали курс, адже банки могли продавати клієнтам валюту, куплену на міжбанку, з маржею. Крім того, іноді банки в рамках власних програм реструктуризації кредитів або при викупі депозитів у клієнтів могли встановлювати особливий курс, який значно відрізнявся від ринкового. Ми позитивно оцінюємо зміни. На реальному курсі вони не позначаться, а офіційний курс тепер відображатиме реальну картину на міжбанківському ринку», – стверджує Наталя Жиленко.
Проте ця новація «зменшить» ринок. «Ми побачимо зниження обсягів торгів валютою в звітності НБУ, але ці дані будуть показувати саме міжбанківський ринок без клієнтських операцій. Також НБУ розширює інструментарій для своєї участі на валютному ринку, що дозволить більш оперативно впливати на попит і пропозицію, в разі такої необхідності. При сьогоднішніх обмеженнях на ринку ризик виникнення дисбалансу залишається підвищеним, тому наявність додаткових можливостей для більш стабільного курсоутворення може знизити зайву волатильність», – вважає начальник управління казначейства Універсал Банку Олексій Дмитрієв.
Губар Олена
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас