Антон Козюра: Збільшення мінімалки до 3200 грн. Наскільки це реально і як це вплине на бюджет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Антон Козюра: Збільшення мінімалки до 3200 грн. Наскільки це реально і як це вплине на бюджет

Казна та Політика
1919
Кабмін України анонсував підвищення мінімальної зарплати в країні з початку наступного року. За озвученими прогнозами показник зросте до 3200 гривень.
Відповідно до плану уряду, ця пропозиція буде закладена до держбюджету до другого читання. Варто звернути увагу, що на даний момент, мінімальна зарплата складає 1550 грн, і до неї прив’язані оклади деяких держслужбовців – це перший камінь спотикання, який уряд обіцяє вирішити на законодавчому рівні.
Другим виступає необхідність зниження навантаження і на без того дефіцитний бюджет. Держструктурам в цілому, найімовірніше, доведеться зіткнутися зі збільшенням зарплат бюджетників, яке, швидше за все, будуть компенсувати скороченням штатів.
Беручи до уваги ту обставину, що зростання ВВП у поточному році прогнозується на рівні не вище 1,0-1,5%, а в наступному році, за умови збереження динаміки, прогнозується зростання економіки приблизно на 1% більше.
Можна з досить високим ступенем імовірності припустити, що збільшення мінімальної заробітної плати планується не за рахунок розвитку економічного потенціалу країни, а за рахунок збільшення гривневої маси або, іншими словами, включенням друкарського верстата.
Прем’єр і уряд, анонсуючи підвищення мінімальної зарплати, переслідує в першу чергу мету виведення тіньової частини економіки в правову площину. І це, безумовно, є позитивним чинником для економіки в цілому, зважаючи на збільшення податкових відрахувань внаслідок такого кроку.
Однак, навіть якщо припустити, що це не призведе ще до більшого переходу підприємств у тінь і значного скорочення кількості дрібних підприємств, які працюють зараз із мінімальною рентабельністю, це потенційно збільшить інфляцію і знизить конкурентоспроможність українських товарів як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку. В результаті у держави залишиться практично єдиний вихід при тому розмірі ЗВР, який є на даному етапі – девальвація національної валюти.
Ще одним фактором невизначеності виступатиме питання субсидій. На даний момент уряд планує ввести процедуру монетизації субсидій. Цілком можливий сценарій, при якому, при перерахунку субсидій населенню мінсоцполітики буде нараховувати менші суми дотацій, мотивуючи це підвищенням мінімальних заробітних плат, що дещо знизить витрати бюджету, однак і підвищить соціальну напруженість.
Зараз дохід при нарахуванні дотацій для самої незахищеної категорії громадян – безробітних, які перебувають на обліку в центрі зайнятості, але припинили отримувати допомогу по безробіттю, зафіксований на рівні однієї мінімальної заробітної плати. Логічно припустити, що у разі її збільшення знизиться загальний розмір субсидії.
Резюмуючи, варто зазначити, що на даному етапі заяви прем’єра виглядають доволі спірними, у всякому разі в поточних економічних умовах, і якщо вони є не просто політичним піаром, то реалізація плану підвищення мінімальних заробітних плат здатна призвести до зростання курсу гривні, розгону інфляції і збільшення тінізації економіки.
Антон Козюра, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас