"Нафтогаз" прокоментував ймовірне розширення ЄК доступу "Газпрому" до газопроводу OPAL — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" прокоментував ймовірне розширення ЄК доступу "Газпрому" до газопроводу OPAL

Енергетика
1170
У випадку ухвалення Єврокомісією рішення, що дозволить російському ПАТ “Газпром” збільшити використання потужностей газопроводу OPAL, обсяги транзиту російського газу через українську територію та, відповідно, транзитна виручка України суттєво скоротяться.
“Українська сторона висловлює сподівання, що при винесенні рішення Європейської комісії щодо режиму використання потужностей газопроводу OPAL будуть дотримані вимоги енергетичного законодавства ЄС, зокрема, статті 36 Директиви 2009/73/ЄС про спільні правила внутрішнього ринку природного газу, а також антимонопольного законодавства ЄС, яке не дозволяє дії, спрямовані на зловживання одним з учасників ринку своїм домінуючим положенням.
Як член Енергетичного Співтовариства Україна розраховує, що рішення Єврокомісії у повній мірі відповідатиме як вимогам, так і принципам ЄС та буде спрямоване на досягнення його засадничих цілей об’єднати Європу у прагненні бути енергетично незалежною”, — прокоментував голова правління “Нафтогазу” Андрій Коболєв.
Як зазначається, згідно з інформацією, яка з’явилася у ЗМІ раніше цього тижня, Єврокомісія має намір надати “Газпрому” можливість значно збільшити використання потужностей газопроводу OPAL, а отже, обсяги прокачування газу через Північний потік в обхід України.
“Розширення можливостей „Газпрому“ користуватися газопроводом OPAL призведе до посилення залежності європейських країн від російського монополіста та сприятиме реалізації планів „Газпрому“ щодо знищення української газотранспортної системи як конкурента у поставках газу до країн ЄС. У разі ухвалення Єврокомісією прогазпромівського рішення обсяги транзиту російського газу через Україну та, відповідно, транзитна виручка України суттєво скоротяться”, — йдеться у заяві.
Як повідомляється, якщо “Газпром” отримає доступ до додаткових 30% потужностей OPAL, транзит скоротиться на 10-11 млрд куб. м на рік, а транзитна виручка України — на 290-320 млн дол. США (за старим тарифом).
“Якщо „Газпром“ отримає доступ до додаткових 40% потужностей OPAL, транзитні втрати України будуть становити 13,5-14,5 млрд куб. м на рік, а транзитні доходи скоротяться на 395-425 млн дол. США”, — додали у компанії.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас