Вітрогенератори зможуть забезпечити Іспанію енергією на 100% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вітрогенератори зможуть забезпечити Іспанію енергією на 100%

Енергетика
908
Відсутність багатих природних ресурсів змушує Іспанію шукати альтернативні шляхи видобутку енергії. Вітряні турбіни забезпечують країні до 70% всієї необхідної електроенергії, і на цьому іспанці зупинятися не мають наміру. Але незважаючи на нові рекорди, рахунки за електрику з кожним роком тільки зростають.
У нічний час доби в листопаді минулого року вітрогенератори виробили 70% всієї необхідної країні електроенергії. У січні 2015 року був зареєстрований денний рекорд – 54% електрики надійшло від вітряних джерел.
Один з найбільших іспанських операторів енергії вітру Acciona управляє 9500 вітрогенераторами по всьому світу. У компанії вважають, що Іспанія виробляє достатньо вітряної енергії, щоб щодня забезпечувати нею 29 млн будинків.
Щодня вітрогенератори виробляють 37% усієї електроенергії в країні. Глава центру управління Acciona в Памплоні Мігель Еспелета вважає, що скоро країна доб’ється показника в 100%.
Євросоюз встановив для Іспанії планку – до 2020 року 20% всієї енергії, включаючи електрику, транспортні потреби, охолодження і обігрів, має надходити з відновлюваних джерел. На даний момент країна застигла на показнику 17,4%, повідомляє ABC News.
Іспанія не може похвалитися багатими ресурсами. Газ, нафта і вугілля в основному імпортуються з інших країн. Основне ядро іспанської енергетики складають АЕС – вони забезпечують 20,9% електроенергії. Природний газ і вугілля виробляють по 15%.
Незважаючи на поширення вітряної енергії, ціни на електрику в країні невблаганно зростають. З 2006 року вони підскочили на 60%. Оскільки вітер може поводитися непередбачувано, як запасний варіант країні доводиться використовувати інші джерела, в тому числі АЕС, утримання яких обходиться дорого.
Ці особливості навряд чи зможуть вплинути на загальний розвиток вітряної енергетики. За прогнозами Всесвітньої ради з вітряної енергетики (GWEC), вітрогенератори забезпечать 20% всієї світової електроенергії до 2030 року. За оцінками аналітичної компанії MAKE Consulting, протягом найближчих 10 років обсяг виробленої в Європі енергії вітру зросте на 140 ГВт. 60% потужностей розмістять у себе країни Північної Європи, 28% – Південна Європа, а на частку Східної Європи залишиться 12%.
Новий рекорд гібридних сонячних модулів – ККД 17,8%
Приклад успішного розвитку чистої енергетики показує Шотландія. В середньому країна отримує 60% енергії від відновлюваних джерел, але в серпні вітрогенератори виробили рекордні 106% електроенергії, необхідної країні.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас