Денис Шкіптан: Як правильно оформити дарчу на житло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Денис Шкіптан: Як правильно оформити дарчу на житло

Нерухомість
1814
Завдяки можливості формально (або насправді) безкоштовно передати своє майно іншим особам, в Україні нерідко використовується схема оформлення дарчих на житло. Однак такий, здавалося б, простий інструмент передачі прав на нерухомість не означає, що до його оформлення не треба підходити уважно.
В Україні, на відміну від європейських країн, договір дарування ще не набув настільки широкого використання. Можливо, більшість наших співвітчизників не хочуть витрачати час на оформлення і додатково витрачати кошти на те, що передається безкоштовно. Деяким, швидше за все, просто незручно просити про оформлення дару договором.
У розвиненому суспільстві кожна дія має бути документально підтверджена, і це нормально. Адже кожна із сторін повинна розуміти, що спрогнозувати зміни в нашій країні на майбутнє – неможливо.
Договір дарування є одним з цивільно-правових договорів іі регулюється Цивільним кодексом України. Даний договір схожий за правовою природою з договором купівлі-продажу, але суттєвою відмінністю є його безоплатність. Тобто Дарувальник передає Обдарованому у власність безоплатно певну річ, простими словами, те, що ми робимо в повсякденному житті, коли щось даруємо один одному.
Виникає питання: для чого договір, коли можна обійтися без юридичної тяганини?
Потрібно знати, що юридично правильно складений договір завжди дає гарантію та захист прав від зловживань іншого боку.
Предметом договору дарування може бути будь-яке майно, не вилучене з товарообороту і яке може бути у власності особи, якій воно дарується.
Договір дарування є безоплатним, тому дарувальник не має права вимагати від обдаровуваної особи зустрічних дій майнового або немайнового характеру. Якщо умови щодо безоплатності не дотримані в договорі дарування – він є недійсним.
Однак такий договір може використовуватися для розрахунку за зобов’язаннями та / або вчиненням дій Обдарованого на користь третіх осіб. Зокрема, це може бути обов’язок передати грошову суму чи інше майно у власність, сплачувати грошову ренту, надати право довічного користування дарунком чи його частиною, не пред’являти вимог до третьої особи про виселення тощо.
Зобов’язання щодо дотримання виконання таких умов покладається на дарувальника. Недотримання обдарованим прийнятих на себе зобов’язань може вважатися підставою для розірвання договору дарування.
Згідно зі статтею 718 Цивільного кодексу дарунком можуть бути рухомі речі, в тому числі гроші та цінні папери, а також нерухомі речі. Дарунком можуть бути також майнові права, якими уже володіє дарувальник, або які можуть виникнути в майбутньому.
Найбільше юридичних моментів виникає, коли об’єктом договору дарування виступає нерухоме майно.
Для укладення договору дарування нерухомого майна необхідна наявність права власності у дарувальника на цей об’єкт, зареєстроване згідно з чинним законодавством України.
Для дарування нерухомого майна потрібно зібрати певний комплект документів, для здійснення перереєстрації права власності. Залежно від об’єкта нерухомості набір документів відрізняється – це правовстановлюючі документи на квартиру, будинок або землю.
Зібравши правовстановлюючі документи, потрібно звернутися до нотаріуса для посвідчення договору дарування нерухомості – це в свою чергу гарантує, що обдарований набуває і приймає умови дарування і гарантує, що з моменту державної реєстрації є власником нерухомого майна. І таким чином, не може бути протиправно позбавлений права власності.
При цьому представляти інтереси сторони може представник на підставі нотаріально завіреної довіреності. В такій довіреності неодмінно має бути особа, на чиє ім’я буде оформлена дарча.
Важливо розуміти, що в разі передачі Вам речі в дар і його прийняття, державна реєстрація свідчить, що з цього моменту на обдарованого покладаються не тільки права, а також і зобов’язання.
Це, зокрема, стосується боргових зобов’язань по майну, сплати податків, комунальних витрат і т. д. Тому важливим моментом є всебічний аналіз об’єкта нерухомого майна обдарованим до моменту реєстрації.
У договорі варто прописати умови, згідно з якими, договір дарування нерухомого майна може бути розірвано та / або умови у відповідності з якими він не зможе бути розірваний. Дані умови сторони можуть погодити самостійно та / або застосувати стандартні, передбачені законодавством.
Актуальним є роз’яснення про договорі дарування Міністерства юстиції України від 16 березня 2011 року. В ньому узагальнені важливі моменти законодавства, що регулюють відносини договору дарування відповідно до законодавства України; вказано на проблеми, які виникають при укладенні, розірванні, припиненні або визнанні недійсним договору дарування, а також визначені права і обов’язки дарувальника і обдаровуваного.
Можна виділити такі достоїнства і недоліки договору:
1. За договором дарування право власності передається не остаточно. Хоча процес повернення без судового рішення проблематичний, для цього в договорі дарування треба вказати про можливість повернення об’єкта нерухомого майна за умови невиконання умов передбачених у договорі та / або законодавства України.
2. Безоплатність договору дарування – з моменту прийняття обдарованим подарунка, дарувальник позбавляється права вимоги / відмови крім умов, передбачених договором та / або законом.
3. Сплата податків – договір дарування нерухомого майна може виступати перевагою, коли дарувальник і обдаровуваний є членами сім’ї першого ступеня споріднення. В іншому випадку сплата податків відбувається в загальному порядку, передбаченому Податковим кодексом.
Денис Шкіптан, адвокат, старший партнер юридичної фірми “Правовест”
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас