Знову провал в Doing Business — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Знову провал в Doing Business

Казна та Політика
453
25 жовтня о 18.00 за київським часом Світовий банк оголосив дані нового рейтингу Doing Business-2017 (формально він охоплює період за перше півріччя 2016 року) — головного світового індикатора розвитку бізнес-середовища для будь-якої країни світу.
Цей рейтинг важливий для нас ще й тому, що на ньому будується багато економічних стратегій української влади — вона часто вимірює свою ефективність кількістю подоланих Україною сходинок у світовому заліку Doing Business. Навіть окремі законодавчі ініціативи спеціально заточені під методологію індексу.
Що ж ми маємо в Doing Business-2017? За даними Світового банку, Україна посіла 80 місце серед 190 країн світу.
Зміни за окремими напрямками порівняно з минулим роком (місце України серед країн світу від 1-го до 190-го)
Знову провал в Doing Business
Прогресс країни за цей рік – три пункти. “Наближеність до передових практик покращилася”, — дипломатично зазначають у Світовому банку. Але навіть це досягнення здається оманливим.
Насправді ці три пункти — це лише результат методологічних змін у рейтингу, а саме уведення гендерного компоненту та розширення показників у сфері оподаткування. Ретроспективне застосування методологічних змін (якщо порівнювати не з фактичним місцем України у попередньому рейтингу, а з місцем в минулому році, яке зараз перерахували за новою методикою) змінює показник попереднього року на 81 місце у звіті. Тобто, справжнє досягнення України — лише один пункт.
Така ж сама ситуація була і минулого року, коли чиновники хизувалися 13 подоланих Україною сходинок, хоча насправді було лише чотири.
Покращення за окремими позиціями рейтингу багато в чому повторює минулорічні тенденції, що свідчить про інерційність багатьох позитивних змін, які були закладені ще, наприклад, 2014 року.
Підключення до електромережі — ахілесова п’ята для інвестицій в Україну. Минулого року зростання було на рівні статистичної похибки. Цьогоріч – так само. Ще більше року тому експерти програми USAID “Лідерство в економічному управлінні містом” проаналізували проблему і визначили основні кроки для спрощення доступу до мереж інвесторам, які хочуть вкладати гроші в новий бізнес в Україні.
“Зменшення кількості процедур до трьох: заява, оплата, підключення, а також обмеження максимального терміну виконання підключення — енергетики погоджуються на 120 днів у найскладніших випадках — радикально змінить позицію України у рейтингу Doing Business. Зокрема, за підключеннями позиція може підвищитися щонайменше до 39 місця порівняно із 185 місцем зараз. А загальний рейтинг України може покращитися як мінімум на 35 позицій і сягне 61 місця порівняно з нинішнім 96 місцем. Оцінки наведені на основі симулятора рейтингу Doing Business”, — писав ще напередодні минулорічного рейтингу експерт програми USAID “Лідерство в економічному врядуванні (USAID ЛЕВ)”, виконавчий директор “CASE Україна” Дмитро Боярчук. Як видно, за рік – нуль змін.
Ще один пункт, де спостерігається прогресс — оподаткування. Минулого року за цим напрямком в України був “мінус”. “За цим показником Україна піднялася зі 107 на 84 місце. Щодо врегулювання питання неплатоспроможності та захисту інвесторів Україна піднялася на 18 місць, щодо забезпечення виконання контрактів — на 17 місць”, — заявив напередодні оприлюднення результатів рейтингу Петро Порошенко.
А от щодо реєстрації власності все навпаки. Якщо минулого року за цим критерієм Україна була серед лідерів зростання, то зараз вона серед лідерів падіння.
Що сталося? Раніше Україна демонструвала позитивну динаміку у питанні відкриття майнових реєстрів та іншої інформації, яка за часів Януковича була за сімома печатками. Втім, це тривало до того часу, поки сотні бізнесменів не почали страждати через неправомірні дії реєстраторів, які тиком-нишком почали переписувати активи, у тому числі представників іноземного бізнесу, на рейдерів. Нову хвилю перерозподілу бізнесу запустила реєстраційна реформа, яка дозволила усім нотаріусам переписувати право власності. Заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Павло Мороз каже, що проблему ось-ось вирішать. В жовтні Верховна Рада проголосувала за антирейдерський закон Міністерства юстиції.
Загалом усі зміни в рейтингу в межах статистичної похибки. Про якийсь суттєвий прогрес не йдеться. А тими “надбаннями”, які формально є, навряд чи ними хтось з політиків наважиться хизуватися. Наприклад, чи не найбільше зростання в частині “Забезпечення виконання контрактів”, а саме: Державна судова адміністрація України дозволила сплачувати судовий збір онлайн.
Заперечити провал буде важко і офіційному Києву, який потрапив у власну пастку, дуже часто згадуючи покращення в рейтингу Doing Business як пояснення тієї чи іншої законодавчої ініціативи.
Згідно з Планом пріоритетних дій уряду на 2016 рік, Кабінет міністрів до кінця поточного року обіцяв здійснити необхідні законодавчі ініціативи, які дозволять Україні поліпшити позиції в Doing Business і увійти в перші 50 кращих країн рейтингу в 2017 році, і 20 — в 2018 році. У Києві в це вірили до останнього моменту. Так, у вересні міністр економічного розвитку та торгівлі Степан Кубів сподівався, що Україна може піднятися на 15 позицій.
Отриманий результат — холодний душ для українських реформаторів, якщо врахувати, що вони вже більше двох років здійснюють “рішучі реформи”.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас