Зміни вигідні кавовим інвесторам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зміни вигідні кавовим інвесторам

Аграрний ринок
895
Поточний 2016 рік поки виключно сприятливий для всіх сировинних товарів, однак ціни на сільськогосподарську продукцію підскочили особливо сильно через побоювання за її урожай через зміну клімату.
Золото і нафта з початку року подорожчали майже на 20%, тоді як ціни на цукор злетіли в півтора рази, на апельсиновий сік – на третину, а вартість кави зросла на чверть.
“Глобальне потепління є однозначно негативним фактором, який проявляється на макрорівні і від якого нікуди не дітися, – заявив глава фонду PSW Investments Філ Девіс. – Я сам живу в Нью-Джерсі, на дворі жовтень, а температура – близько 80 градусів (Фаренгейта, або близько 27 Цельсія). Таке “продовжене літо” погано позначається на врожаї, але це означає, що в доступному для огляду майбутньому ціни будуть зростати”.
Кава, за його словами, особливо чутлива до перепадів температур. “Їй потрібен не тільки певний клімат, але і певна висота. Коли температура змінюється зовсім трохи, цілий регіон може виявитися по суті непридатним для вирощування кави”, – зазначив Ф.Девіс.
За прогнозами Мінсільгоспу США, світове виробництво кави за 12 місяців по червень 2016 року склало 153,29 млн мішків (вага мішка – 60 кг). Це аналогічно врожаю за попередні 12 місяців, але на 2,8% менше, ніж за рік до цього.
Урожай кави у В’єтнамі вже постраждав, і існують побоювання за урожай в Бразилії, говорить старший аналітик Price Futures Group Філ Флінн.
Кава з поставкою в грудні торгується в Нью-Йорку на позначці $1,60 за фунт, а в минулому місяці ціни досягали максимальних з лютого 2015 року $1,61 за фунт. За словами Ф.Флінна, “ціни запросто можуть подолати позначку в $2 за фунт в поточному році”.
Цукор з поставкою в березні 2017 року коштує 23,2 цента за фунт, котирування не змінюються у вівторок; заморожений концентрат апельсинового соку в понеділок подорожчав на 3,2%, до $2,05 за фунт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас