Формула "Роттердам+" в Україні не працює, - Насалик — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Формула "Роттердам+" в Україні не працює, - Насалик

Енергетика
713
Міністр виступає за розрахунок ціни на вугілля, виходячи з польських котирувань
Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик впевнений, що на сьогоднішній день формула “Роттердам+” не працює в Україні. Про це Насалик заявив в інтерв’ю.
“На сьогоднішній день вугілля на роттердамській біржі коштує близько 74 доларів за тонну, а якщо до цього додати транспорт, перевалку і інше, то вугілля виходить під 2,3-2,4 тисячі гривень за тонну, а не 1,39 тисячі, як задекларовано за роттердамською ціною”, – заявив міністр.
“Якби вона працювала, то наша ціна на вугілля була б мінімум 2,3 тисячі гривень за тонну. А за фактом у нас враховано в тарифі ТЕС 1390 грн за тонну”, – сказав Насалик.
Міністр вважає, що “Роттердам+” – непогана система, тому що дозволяє максимально диверсифікувати джерела постачання вугілля.
“Я як міністерство виступаю не за “роттердамську” ціну, а за польську – за котируваннями їхньої біржі. Вона нам ближча, тому що шахти, які підпорядковуються міністерству, добувають тільки вугілля газової групи”, – сказав Насалик.
Нагадаємо, в березні Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКЕРКП) затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля. Згідно з новою методикою, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації обчислюється за формулою “вартість вугілля в порту “Роттердам+” вартість його доставки в Україну”.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас