Попит на "теплі" кредити зріс утричі - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Попит на "теплі" кредити зріс утричі - експерт

Кредит&Депозит
1752
Україна могла б використати досвід Німеччини, Австрії, Японії щодо енергозбереження, використання альтернативних джерел енергії. Про це в коментарі розповіла експерт Державного агентства з енергозбереження та енергоефективності Марія Яковлєва.
“Німеччина активно стимулює населення застосовувати в побуті сонячні батареї та гелеві водонагрівачі. Спочатку компенсували вартість у різниці тарифу. Зараз, коли їх використання в побуті зросло до 20 відсотків, це не потрібно. Споживачі отримують доходи від продажу зайвої енергії з альтернативних джерел. Австрія запровадила зонування в містах для постачання тепла. В центральних районах, де невелика щільність населення, дозволили спрямовані на підвищення енергоефективності споживання традиційних енергоносіїв. Це можуть бути котельні на район, на декілька будинків, прибудинкова. В Японії, як паливо для твердопаливних котлів, використовують перероблене сміття”, – говорить експерт.
В Україні зараз роблять акцент на твердопаливні котли, бо вони дають поштовх для розвитку ринку альтернативної енергетики.
“Держава має визначитись із альтернативними джерелами енергії для кожного регіону. На Рівненщині, Волині, Закарпатті, Івано-Франківщині – це можуть бути пелети, торф’яні брикети. На Вінниччині, Полтавщині, Черкащині – брикети з решток сільськогосподарських рослин. Ще треба пам’ятати про енергію сонця, вітру, води”, – додала Марія Яковлєва.
На 2016 рік на програми енергозбереження виділили з держбюджету 894 млн грн. Порівняно з минулим роком, попит на “теплі” кредити зріс утричі.
“Зараз в Україні працює тільки програма “теплі” кредити. Її можливості досить обмежені. Бракує програми компенсації енергомодернізації за власні кошти. Потрібні закони, аби жителі багатоповерхівок могли продати зайву енергію, видобуту з альтернативних джерел. Будинкові теплові лічильники з розподілювачами енергії на кожну батарею в квартирах, індивідуальні газові лічильники та можливість незалежного аналізу якості цього палива. Запровадити зонування міст. У районах із невеликою щільністю населення дозволити індивідуальне опалення”, – вважає експерт.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас