Дедалі вище і вище: в Україні стрімко дорожчають продукти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дедалі вище і вище: в Україні стрімко дорожчають продукти

Особисті фінанси
2982
З 1 жовтня Україна відмовилася від контролю за цінами на соціальні продукти. Деякі продукти в країні вже подорожчали.
Яйця вже подорожчали майже вдвічі. Експерти пояснюють це тим, що виробництво впало на 20%.
Крім того, 65% ціни на яйця складають корми, які сильно подорожчали. Ще один фактор – сезонність: кури восени менше несуться, через що виробники підняли ціни ще на 40%.
Курка теж дорожчає. На додаток до дорогих кормів цей рік став рекордним за вивезенням українських курей на експорт – в Африку й Азію, заявили в Союзі птахівників. В результаті – куряче філе вже зрівнялося за ціною зі свининою.
При тому ціни на свинину теж полізли вгору. Як повідомили в Асоціації свинарів, хоча їхня продукція теж підпадала під держрегулювання, але ніколи на нього не звертали уваги. На її ціну впливали сезонність попиту і вартість кормів, тому очікувати зниження цін не варто. Наступний серйозний стрибок буде на новорічні свята.
Не вдасться заощадити і на “молочці”. І ситуація погіршується, переконують молочники. Крім сезонного зменшення надоїв, падає молочне поголів’я. А відтворити його – справа довга. Брак молока вже призвів до погіршення якості всієї молочки. До того ж на вартість виробництва молока серйозно впливають тарифи на електроенергію, тому експерти прогонозіруют ще 10%-е зростання цін на “молочку”.
Цукор почав дорожчати ще у вересні – додав гривню на кілограмі. Але більше ціни рости не будуть, запевнили в “Укрцукрі”, адже цукру багато.
В цілому у вересні чек за яйця, курку, куряче філе, дешеву свинину, молоко, сир, сметану, масло і цукор становив трохи більше 257 грн. Зараз же, в жовтні, подібний чек становить вже 290 грн. Тобто за два тижні продуктовий кошик подорожчав на 33 грн.
За матеріалами:
ТСН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас