Програми МФО з кредитування малого та середнього бізнесу не працюють — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Програми МФО з кредитування малого та середнього бізнесу не працюють

Кредит&Депозит
548
Такої думки дійшли банкіри під час круглого столу «Інвестування та кредитування малого і середнього бізнесу».
Міжнародні партнери надають фінансування у валюті, при цьому кредитувати у валюті представників малого та середнього бізнесу банки, як правило, не можуть. Тому зараз цінність таких програм полягає всього лише в технічній допомозі та грантовій підтримці невеликих підприємств.
«Прихід в Україну міжнародних фінансових організацій з дешевим ресурсом обмежений через низький інвестиційний рейтинг країни і обережність іноземних інвесторів. Але найголовніше полягає в тому, що МФО приходять з тією валютою, яка нами ніяк не контролюється, і ми не знаємо, який курс буде завтра. Отримавши навіть дешеве фінансування в доларах або євро, банки повинні будуть хеджувати валютні ризики, тому що кредитувати у валюті ніхто не буде», – говорить голова правління Вектор Банку Вадим Березовик.
В результаті позичальники не можуть розраховувати на низьку вартість кредитів, притому що позики фінансуються з начебто дешевого західного ресурсу. «На сьогоднішній момент рівень реалізації ресурсів, залучених від МФО, мінімальний. Крім того, що валюту віддавати нема кому, є ще одна проблема: ризикова політика західних партнерів дуже жорстка. В результаті більшість програм, які передбачають поділ ризиків, працюють тільки для тієї частини портфеля, де рівень ризику і так низький. За допомогою МФО ми не можемо вийти в більш ризикові сегменти», – зазначив директор департаменту корпоративних продуктів та партнерства Райффайзен Банку Аваль Руслан Співак.
При цьому останнім часом міжнародні організації розвивають в Україні напрямок з надання технічної допомоги і грантової підтримки. «Ми проводимо спільні тренінги з розвитку фінансової грамотності, а також почали роботу з ОСББ. Це новий напрямок», – наводить приклад експерт з агрокредитування Кредобанку Назарій Білаш. Ощадбанк спільно з фондом Western NIS Enterprise Fund на пільгових умовах (5% річних) фінансує соціальні підприємства.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас