Що чекає курс долара: експерти дали прогноз на жовтень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що чекає курс долара: експерти дали прогноз на жовтень

Валюта
9333
Гривня першу половину вересня провела на підвищених рівнях, намагаючись подолати позначку в 27 грн за долар. Курс продажу безготівкового долара США в Україні за підсумками вересня знизився на 1,6% – до 25,97 грн, готівкового – зріс на 0,5% до 26,11 грн.
Експерти відзначають, що зниження пропозиції валюти на ринку при наростаючому попиті, який, до того ж, сам себе підживлює, призвело до зростання її вартості. При цьому невизначеність ринку формував, у тому числі МВФ, який 14 вересня все-таки прийняв позитивне рішення щодо третього траншу для України. Результатом перекосу балансу став тиск на гривню і повторний вихід НБУ з валютними інтервенціями для задоволення попиту.
“Фундаментальними передумовами до зростаючого попиту виступив сезонний попит на валюту, викликаний закупівлею енергоресурсів, зростання ділової активності після сезону відпусток, а також попит з боку резидентів для виведення дивідендів. Всього ж, з липня по серпень, згідно з даними НБУ, було виведено 376 млн доларів. Крім того, продовжила дешевшати основна продукція українського експорту”, – зазначають фахівці.
Після позитивного рішення МВФ щодо кредиту і розміщення єврооблігацій, спекулятивний тиск на курс істотно знизився, і він відкотився вниз. Проте фундаментальний тиск не було знято, що залишило гривню під тиском.
На думку аналітиків, валютний ринок в жовтні буде відносно стабільним з незначною амплітудою коливань до 4%. Тиск на ринок продовжить чинити закупівля енергоресурсів, а також виведення інвестицій та дивідендів нерезидентами. Валютні надходження експортерів залишаються під ризиком при нестабільності цінових тенденцій на світових ринках, у тому числі коливань валют і сировини. Стримувати попит на валюту буде низька готівкова ліквідність у населення.
Ключовим чинником впливу буде виступати ситуація на світових ринках присутності українського експорту, трансформована в пропозицію валюти. У разі форс-мажорних подій, таких як ескалація конфлікту на Донбасі, можливе більш глибоке падіння гривні.
Курс безготівкового і готівкового долара США в базовому сценарії в жовтні може скласти 25,5 – 27 грн.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас