Страховики знайшли спосіб в рази зменшити виплати за автоцивілкою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страховики знайшли спосіб в рази зменшити виплати за автоцивілкою

Особисті фінанси
829
Страхові компанії тепер не тільки затягують термін виплати страховки, а й «законно» зменшують її вартість. Киянам масово приходять листи із зазначенням суми компенсації, яка часом в п’ять разів менша за необхідну на ремонт.
Всьому виною прописані дрібним шрифтом пункти з завуальованим формулюванням в заяві на відшкодування коштів. Автоюристи зізнаються, що оскаржити таку маніпуляцію в суді вкрай проблематично.
Замість 22 тис. грн заплатили 4600 грн
У Volkswagen киянина Станіслава Пономаренко в січні 2016 року на вулиці Межигірській в’їхала фура. На фірмовому СТО ремонт оцінили в 22 тис. грн, а страховики нарахували 4 тис. 600 грн.
«Я ще заплатив за незалежну експертизу, яка встановила суму ремонту в 21 тис. 300 грн. Але і по ній страхова платити відмовилася, мовляв, у нас своя експертиза. Тоді я попросив їх розписати, як вони рахували, але у відповіді значилося, що за законом страхова не повинна надавати таку інформацію і зобов’язана це робити тільки через суд», – розповів він.
Цього року страхові компанії взяли за практику додавати до типового зразка заяви на відшкодування коштів після ДТП пункт з вельми дивним формулюванням: «Клієнт згоден з розміром і способом вигначеного страховиком відшкодування».
Юристи визнають, що після того як людина ставить підпис під такою заявою, виграти справу в суді – завдання не з легких. «Це означає, що страховик потім може намалювати будь-яку суму. До нас звертаються десятки постраждалих з подібними скаргами», – розповів голова правління ГМ «Український страховий омбудсмен» Юрій Чуніхін.
Контролюючі органи – не при справах
У розпорядженні «Вєстєй» опинилося листування ще одного постраждалого від подібної афери жителя Троєщини, Олександра Кузьменка, з Нацкомфінпослуг – організацією, в компетенції якої подібні суперечки. У відповіді на скаргу значиться: «За інформацією, наданою СК, вами подано заяву про виплату страхового відшкодування, в якому зазначено, що ви згодні з розміром і способом визначення страхового відшкодування за розрахунком страховика».
Юристи називають таку позицію потуранням: «При потуранні Нацкомфінпослуг така практика обману клієнтів дійсно стала масовою. Під час кризи страхові компанії шукають будь-який формальний спосіб не платити, тому що платити часто просто нічим», – говорить юрист Ростислав Кравець.
Володимир Ніколаєв
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас