Податкова реформа від Мінфіну: як вона полегшить життя бізнесу - юрист — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податкова реформа від Мінфіну: як вона полегшить життя бізнесу - юрист

Казна та Політика
2102
Пакет змін до Податкового кодексу України, поданий Міністерством фінансів на розгляд Комітету з питань податкової та митної політики Верховної Ради, дійсно здатний полегшити життя бізнесу, і, в першу чергу, дрібному.
Таку думку висловила юрист ЮК «Алексеєв, Боярчуков і партнери» Юлія Лец.
За її словами, серед змін, які б підтверджували це – введення нової системи оподаткування доходів від здійснення дрібної індивідуальної діяльності, податкових канікул на п’ять років для новоствореного малого бізнесу, права на амортизацію основних засобів, що використовуються в господарській діяльності, запровадження прозорого відшкодування ПДВ за допомогою єдиного реєстру та інші нововведення.
«Для фізичних осіб основним нововведенням є нова система оподаткування доходів від здійснення дрібної індивідуальної діяльності. Суб’єктами такої діяльності можуть бути фізичні особи, які не зареєстровані як підприємці і без права найму інших осіб. «Дрібна індивідуальна діяльність» включає роздрібну торгівлю, надання побутових послуг населенню і традиційні народні промисли (перелік встановлюється місцевою радою) при обсязі річного доходу до 250 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року (у 2016 році це 344,5 тис. грн). Формою реєстрації для таких «діячів» буде виключно заява, подана до органу місцевого самоврядування (сільрада, міськрада та ін.). Розмір податку – фіксований розмір ПДФО на місяць в розмірі 10% від мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня податкового року (у 2016 році – 137,8 грн в розрахунку на місяць)», – зазначає Юлія Лец.
Ще одна, нова категорія податкової системи, за якою пропонують працювати підприємцям чиновники, – «пом’якшена» загальна система. За словами юриста, вона нагадує систему єдиного податку, але з деякими обмеженнями видів діяльності.
«Обсяг річного доходу у підприємців, що працюють за такою системою, може бути до 4 тис. розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня податкового року (у 2016 році – це 5 512 млн грн). Об’єкт оподаткування – різниця між доходами і витратами, тобто прибуток. Ставка податку – 18%», – зазначає Юлія Лец.
Юрист також підкреслює, що чиновники пропонують надати фізособам-підприємцям (крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування) право на амортизацію основних засобів, що використовуються в господарській діяльності (крім житлової нерухомості і автомобілів), а також ввести на період до 31 грудня 2021 року податкові канікули для підприємств, у яких річний дохід не перевищує 3 млн грн і розмір нарахованої за кожний місяць звітного періоду заробітної плати (доходу) працівників не нижче, ніж дві мінімальні заробітні плати.
Водночас Юлія Лец зазначає, що запропоновані Мінфіном зміни мають і негативні сторони. Наприклад, сильна концентрація функцій в Міністерстві фінансів, в тому числі і передача йому прав на формування фінансової поліції, розширення повноважень контролюючих органів щодо стягнення податкових боргів та інше.
«Я можу припустити, що даний законопроект навряд чи залишиться незмінним, бо на цьому етапі всі зацікавлені особи можуть подати до нього свої коментарі і пропозиції. Це необхідно для уникнення неузгодженості та врахування інтересів всіх сторін правовідносин», – резюмує юрист.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас