Про що сперечалися Трамп і Клінтон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Про що сперечалися Трамп і Клінтон

Світ
913
Перші теледебати головних суперників на посаду президента США – республіканця Дональда Трампа і демократа Хілларі Клінтон – відбулися в ніч на 27 вересня. Дебати тривали 90 хвилин і були розділені на шість сегментів, кожен з яких тривав 15 хвилин.
Вибрані основні меседжі, озвучені під час дебатів.
Досягнення добробуту в США
Дональд Трамп запропонував знизити податки до 15% і припинити відтік бізнесу, зокрема в Мексику. Він також закликав терміново переглянути міжнародні торговельні договори – зокрема, він назвав Північноамериканську угоду про вільну торгівлю (NAFTA) «найжахливішим договором, який підписано». Крім того, Трамп звинуватив Китай в грабежі економіки США.
Клінтон збирається підвищити податки для багатих і підтримувати середній бізнес для створення 9 млн робочих місць. При цьому вона розкритикувала ініціативу Трампа зі скорочення податків – це збільшить борг США на 1,5 трлн доларів.
Кібербезпека США
Хілларі Клінтон вважає кібербезпеку одним з найбільших викликів перед майбутнім президентом. Вона знову звинуватила Росію, Китай і Іран в кібератаках і пообіцяла реагувати.
У свою чергу Трамп виступив на захист Росії, заявивши, що прямих доказів у причетності РФ до кібератак немає.
Безпека громадян
Трамп підтримав ініціативу, що людям, яким заборонено літати літаками через підозру в тероризмі, потрібно заборонити також володіти зброєю. Він також виступив на захист суперечливої політики свавільних обшуків людей на вулиці, відомої під назвою “зупини і обшукай”.
Хілларі Клінтон у відповідь нагадала Трампу, що політика “зупини і обшукай” була визнана неконституційною і скасована. За її словами, вона була також неефективною.
Боротьба з ІДІЛ
Згідно з планом Клінтон, ІДІЛ може бути знищено через рік. Для цього буде потрібно більше працювати з технічними компаніями, щоб «не дати можливість ІДІЛ радикалізувати і управляти людьми в нашій країні і Європі».
Крім того, необхідно посилити удари проти ІДІЛ на Близькому Сході і підтримувати партнерів. При цьому вона підкреслила, що «там воюють іноземці, з іноземною зброєю, за іноземні гроші, і це теж повинно бути пріоритетом».
У свою чергу Трамп звинуватив Клінтон і попередників у створенні передумов для створення ІДІЛ. За його словами, в Ірак не треба було заходити взагалі, але вихід звідти був теж неправильним, і «якби до Іраку залишили, наприклад, 10 тис. особового складу», то ІДІЛу б не було.
Ядерна зброя
Трамп вказав, що Росія розширює свій ядерний арсенал, і він навіть новіший за американський тому арсенал треба оновити. Що стосується інших країн з ядерною зброєю, то закликав Китай «зайти в Північну Корею і вирішити це питання».
Клінтон підкреслила, що Трампа можна «спровокувати твітом», і тому його «не можна навіть близько підпускати до ядерної зброї”.
Вона нагадала, що під час перебування держсекретарем поклала край іранській ядерній програмі.
НАТО
Трамп заявив, що США не можуть бути “світовим поліцейським”. Він назвав Альянс застарілою структурою, яка зараз повинна зосередиться на боротьбі з тероризмом. Крім того, країни-члени НАТО повинні платити більше внесків до бюджету організації.
Клінтон нагадала про зобов’язання країн-членів захищати один одного в разі нападу.
Взаємні закиди
Під час дебатів кандидати обмінялися взаємними претензіями. Так, Дональд Трамп похвалився темпераментом і витримкою президента. «Я говорю набагато кращі речі, ніж вона. І темперамент у мене трохи кращій – він чіткий… Я переможець – у мене темперамент переможця, а у неї ні… Дивлюся на пані Клінтон – от у неї проблеми з темпераментом, а у мене – ні», – заявив Трамп.
Крім того, Трамп вважає недоліком попередній досвід роботи Клінтон, назвавши його «поганим».
У свою чергу Клінтон звинуватила свого суперника Дональда Трампа в сексизмі. “Він називав жінок свинями, тупицями і собаками”, – заявила Клінтон. За її словами, він назвав жінку латиноамериканського походження “міс домашнє господарство”. Клінтон нагадала, що проти Трампа подавали позов 40 років тому за расову дискримінацію.
Ігор Соловей
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас