МВФ прогнозує Білорусі затяжну економічну кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ прогнозує Білорусі затяжну економічну кризу

Казна та Політика
1125
Місія МВФ, яка розпочала свою роботу в Мінську 21 вересня, представила доповідь персоналу, яка описує економічне становище Білорусі.
Про це пише видання “Белорусы и рынок”.
Так, в доповіді вказується на те, що протягом 2015 і 2016 років стан економіки Білорусі визначається “зниженням курсу національної валюти, падінням зарплат і зростанням безробіття”.
У доповіді вказується, що МВФ очікує подальшого падіння економіки Білорусі в поточному і наступному роках.
“Без структурних реформ незначний приріст (на 0,5%) можливий лише в 2018 році”, – відзначають експерти МВФ.
За прогнозами МВФ для економіки Білорусі до 2021 року, споживання в Білорусі буде зростати вкрай низькими темпами, а в 2016-му навіть знизиться.
“Зменшаться інвестиції і міжнародні резерви. Державний борг буде зростати до 2019 року, а потім дуже повільно скорочуватиметься. Цього року і в подальшому утворюється дефіцит бюджету. Згідно з прогнозом, в 2016 році зростання середнього значення споживчих цін складе 13%, а в наступні роки інфляція буде залишатися в межах низьких двозначних значень”, – відзначають експерти організації.
Експерти Міжнародного валютного фонду відзначають, що основним фактором ризику в цій ситуації є “відсутність структурних реформ і невизначеність щодо масштабу квазіфіскальних зобов’язань”.
На думку експертів МВФ, Білорусі необхідно реалізувати масштабну програму структурних реформ, в першу чергу в секторі держпідприємств, щоб підвищити їх ефективність, поліпшити якість управління і знизити навантаження на бюджет.
У МВФ підкреслюють, якщо білоруський уряд все ж таки зважиться на проведення структурних реформ, то спочатку відбудеться невеликий спад ВВП, а потім піде досить відчутне зростання – до 4,5% в 2020-2021 роках.
За матеріалами:
Європейська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас