Швейцарці дозволили спецслужбам стежити за собою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Швейцарці дозволили спецслужбам стежити за собою

Світ
437
У Швейцарії під час референдуму 66% тих, хто проголосував, підтримали законопроект про розширення повноважень спецслужб країни.
Федеральна розвідувальна служба та інші урядові організації отримають можливість перехоплювати телефонні розмови, вести контроль за повідомленнями в інтернеті і встановлювати приховане відеоспостереження за підозрюваними.
Раніше Федеральні збори країни ухвалили новий закон про розвідувальні служби, однак він не вводився в дію. Противники цієї ініціативи зажадали винесення питання на національний референдум.
Вони вказували, що закон може поставити під загрозу нейтральний статус Швейцарії, так як він передбачає тісну співпрацю з іноземними розвідувальними агентствами.
Однак прихильники законопроекту говорили, що, прийнявши закон, Швейцарія наздожене інші країни, де спецслужби вже отримали такі самі повноваження.
Більш того, одночасно з новим законом будуть введені і заходи щодо посилення контролю за розвідувальними службами. Зокрема, буде створено спеціальний федеральний трибунал і інститут федеральних радників, які будуть видавати дозволи на заходи по перехопленню інформації.
Уряд також запевнив, що нові повноваження будуть застосовуватися тільки для стеження за особливо небезпечними підозрюваними.
Міністр оборони Швейцарії Гі Пармелен зазначив, що навіть після прийняття закону повноваження спецслужб Швейцарії будуть набагато менші, ніж у їхніх колег в США і ряді західноєвропейських держав.
Досі швейцарські закони забороняли владі використовувати закриті джерела для оцінки загроз безпеки всередині країни.
Крім законопроекту про повноваження спецслужб на референдум також були винесені питання про підвищення пенсій на 10% і про скорочення використання природних ресурсів і заміну їх вторсировиною. Ці ініціативи населення Швейцарії не підтримало.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас