Доста пити: чому Київ ввів заборону на нічний продаж алкоголю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Доста пити: чому Київ ввів заборону на нічний продаж алкоголю

Казна та Політика
2560
Легально купити вночі алкоголь у Києві стане неможливо. Слідом за іншими містами столична влада ввела обмеження на продаж міцних та слабоалкогольних напоїв, а також пива з 23:00 до 10:00. Таким чином, депутати відреагували на звернення громадян, і в перспективі розраховують на зниження споживання алкоголю і рівня злочинності. Бізнес вже заявив про незаконність даного рішення, оскільки до повноважень місцевих органів влади не входить регулювання торгівлі підакцизними товарами. Крім того, обмеження призведуть до зростання тіньового ринку, як це відбулося, наприклад, в Росії, де випивку клієнту додому готові доставляти таксисти.
Допилися до першого місця
Депутати Київради відреагували на звернення столичних жителів і ввели заборону на продаж алкоголю в нічний час. Горілку, слабоалкогольні напої, пиво буде неможливо придбати легально з 23:00 до 10:00. Обмеження будуть поширюватися на ларьки, “магазини біля дому”, супермаркети.
Налити в цей час, за законом, зможуть тільки в кафе і ресторанах. За порушення заборони спіймані продавці будуть позбавлені ліцензії. Практика введення заборони на нічний продаж алкоголю вже діє в кількох обласних центрах України – Львові, Івано-Франківську, Хмельницькому, Тернополі, Сумах. Їх введення викликало масу обурень з боку бізнесу і з 2009 року, коли було введено першу заборону, тягнуться судові процеси про визнання незаконними рішення місцевих органів влади.
Дійшло до того, що в травні цього року Верховний суд України дав роз’яснення, згідно з яким “встановлення постійних заборон і обмежень щодо торгівлі алкогольними напоями виходить за межі повноважень органів місцевого самоврядування”.
“Ми розуміємо, що прийнята нами норма – політична. Але ви не уявляєте собі, яка була кількість звернень громадян, – до сотень заявок щодня – з проханням припинити цілодобову пиятику і цілодобовий Октоберфест у дворах, біля магазинів!”, – розповів депутат Київради – Владислав Михайленко, – один з авторів заборони на нічний продаж алкоголю.
Депутати посилаються на досвід українських міст, що практикують заборону, і країн, де працюють обмеження: вжиті тут заходи дали результат і обсяг споживання алкоголю знизився. А це потягло за собою і зменшення рівня злочинності. Владислав Михайленко нагадує, що в 2015 році Україна посіла “почесне п’яте місце в світі за рівнем алкоголізму і перше – за підлітковою алкогольною залежністю. Крім того, щороку від алкоголю в країні помирає 40 тисяч осіб.
“Ми вже зіткнулися з осудом, з заявами, що наше рішення не матиме сенсу. Але з такою статистикою пора щось робити”, – резюмує Михайленко. Колишній головний нарколог України Анатолій Вієвський – погоджується з тим, що країна за обсягами споживання алкоголю знаходиться на досить високих позиціях. Він охарактеризував її як “середньовисоку”, і порівняв Україну з Великобританії. Різниця в тому, що у нас 70% громадян віддають перевагу міцним напоям.
“Я – прихильник регулювання споживання, але законними способами. Я розумію, що депутати виходили з благих намірів, але є роз’яснення Верховного суду, тому, в першу чергу, це рішення не легітимне. Ми зараз обговорюємо якусь комедію”, – говорить Вієвський.
Законний дзвін келихів
В Європі заборона нічної торгівлі алкоголем застосовується давно і успішно. Купити його там вночі можна тільки в ресторанах, клубах і на заправках. Нічна ліцензія коштує дорого, відповідно, дорогий і сам алкоголь, розповів голова правління Української таксомоторної асоціації (УТА) – Андрій Антонюк.
Заборона хоч і діє у Львові, але вночі, за його словами, купити алкоголь в магазинах нескладно.
“Дехто, все-таки, офіційно або майже зовсім легально отримає монополію і буде торгувати. Таких, на відміну від конкурентів, не будуть помічати контролюючі органи”, – припускає Антонюк.
Згідно з профільним законом про держрегулювання виробництва та обіг підакцизних товарів та з “Правилами роздрібної торгівлі алкогольними товарами”, до повноважень сільських, селищних і місцевих органів влади входить встановлення зручного режиму роботи підприємств.
Зручний для населення режим роботи спецмагазинів, відділів і секцій повинен узгоджуватися з власниками таких об’єктів. Нічого про локальну заборону торгівлі, у відведений час, в регулюючих документах не йдеться.
“Якщо допускаються такі речі, як рішення Київради, і не тільки на тлі роз’яснення Верховного суду, а й рішення Антимонопольного комітету, то так ми скоро дійдемо до заборон конкретно по районах, по вулицях, по прізвищах, – обурений президент Національної організації роздрібної торгівлі Юрій Бондарєв. – Ми виходимо з того, що якщо реалізація регулюється законом, то держава й повинна ініціювати зміни на рівні Верховної Ради”.
Крім того, що подібним рішенням Київрада перевищила свої повноваження, воно ще й веде до додаткових обмежень законних гравців на ринку торгівлі, які отримали ліцензії на реалізацію підакцизних товарів, додає генеральний директор “Метро Кеш енд Кері Україна” – Мартін Шумахер.
“Ми, як іноземний інвестор, проти рішень, які обмежують права на ринку і ведуть до обмежень щодо роботи приватних підприємців, які у світі є основою для розвитку економіки”, – заявив він.
Тільки в “Метро Кеш енд Кері Україна” щодня більша половина закупівель здійснюється суб’єктами малого підприємництва-власниками ліцензій на продаж алкоголю. Що примітно – закуповуються оптовики, зднбільшого вранці. Відповідно, заборона призведе до того, що будуть збиватися графіки роботи, виникнуть простої, з’являться додаткові витрати на доставку.
Крім того, столичний бюджет, за підрахунками мережі, тільки від “Метро Кеш енд Кері Україна” недоотримає близько 1 мільйона гривень акцизного податку за рік.
Пити в тіні
Якщо рішення про обмеження нічної торгівлі буде закріплено на загальнонаціональному рівні, то необхідний і жорсткий контроль за виконанням норм, впевнений Юрій Бондарєв. Поки що нинішні заборони можуть сприяти тільки зростанню тіньового ринку.
Обсяг “тіні” на ринку горілки перевищує 40%. “У нас нація не зовсім здорова, але заборони призведуть до появи альтернативних поставок і продажів. З’являться “бабусі”, таксі-сервіси, через інтернет-магазин можна здійснити замовлення і проконтролювати, в який час привезли товар, – неможливо”, – пояснив він.
Генеральний директор “Карлсберг Україна” Євген Шевченко додає, що обмеження нічних продажів, зокрема, пива не вело до зниження споживання алкоголю, а викликало збільшення попиту на фальсифікований або нелегально зроблений міцний алкоголь.
“У Латвії зросли продажі фальсифікату, який бабусі продавали вночі через вікно в пластикових пляшках з-під газованої води. Його називали “крутка”. У Росії після заборони нічних продажів алкогольної продукції з’явилися “таксі з подарунком”, і алкоголь невідомого походження всім бажаючим продавав таксист. Можливо, хтось пам’ятає, що в СРСР горілкою теж торгували таксисти, – розповідає Шевченко. – Важливо відзначити, що при подібних заборонах трапляється ефект, зворотний від задуманого, і сильно зростають продажі міцного, найчастіше нелегального алкоголю, бо нелегального пива просто немає”.
Прогнозоване рішення Київради він вважає популістським, і пропонує знижувати рівень споживання алкоголю в Україні шляхом боротьби з нелегальним ринком і встановленням рекомендованого Євросоюзом співвідношення акцизу на пиво і міцний алкоголь.
“Зараз ми не просто далекі від цього, а схоже, рухаємося у протилежному напрямку”, – резюмує Євген Шевченко.
Андрій Антонюк з УТА не відкидає появи тіньового ринку, в тому числі і з допомогою таксі, хоча і не в масштабних обсягах.
“Сьогодні таксисти за певну плату возять по Києву речі й більш небезпечні, і цікавіші. Всі здогадуються, але таксистів взагалі ніхто не може проконтролювати, тінізація ринку 99% – при обороті в 30 мільярдів гривень на рік, – а для перевезення – дуже зручно. На питання: “Це чиє?” завжди можна відповісти, що попередній пасажир забув”.
Наталія Непряхіна
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас