НАБУ схвалює підготовку Кабміном нових критеріїв відбору банків для виплат зарплати бюджетникам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НАБУ схвалює підготовку Кабміном нових критеріїв відбору банків для виплат зарплати бюджетникам

Кредит&Депозит
369
Незалежна асоціація банків схвалює підготовку Кабінетом Міністрів нових критеріїв відбору банків для виплати зарплати бюджетникам.
Про це йдеться в повідомленні асоціації.
Незалежна асоціація банків зазначає, що згідно з проектом постанови Кабінету Міністрів державні банки будуть проходити конкурсний відбір наряду з іншими банками.
Уряд має намір скасувати вимоги про наявність облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) в обсязі не менше 20% регулятивного капіталу банку, а також вимогу щодо випуску не менше 10% карток національної платіжної системи “Простір”.
На думку асоціації, оновлена постанова містить вимоги, що істотно звужують коло комерційних банків, які зможуть взяти участь у конкурсі на обслуговування працівників бюджетної сфери та пенсіонерів.
Зокрема, це вимога про наявність не менше 1% активів усієї банківської системи.
З меншою часткою ринку до конкурсу допустять тільки банки з іноземним капіталом, що мають міжнародний рейтинг інвестиційного класу від міжнародно-визнаних рейтингових агентств або в яких держава володіє часткою більше 75% акцій.
“Позитивним є те, що уряд нарешті прислухався до Незалежної асоціації банків і скасував преференції для державних банків, яким раніше дозволялося обслуговувати бюджетників і пенсіонерів поза всякими конкурсами”, – зазначає голова ради НАБУ Роман Шпек.
Крім того, згідно з оновленими правилами, діятиме єдина уповноважена комісія з відбору банків.
До її складу увійдуть представники Міністерства соціальної політики, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Державної казначейської служби та Національного банку України.
Раніше діяли 2 аналогічні комісії при Міністерстві фінансів та Міністерстві соцполітики.
Як повідомлялося раніше, в січні Кабмін посилив відбір банків для виплат зарплат працівникам бюджетних установ.
Зокрема, до загального переліку критеріїв щодо відбору банків були додані такі: частка активів банку повинна бути не менше 1,0% активів банківської системи; банк володіє ОВДП не менше 20% регулятивного капіталу; на час проведення конкурсу банк повинен працювати на ринку не менше 3 років; банк є учасником Фонду гарантування вкладів фізосіб (крім Ощадбанку) та не має заборгованості перед фондом; до банку і пов’язаним з ним особам не застосовувалися санкції протягом останніх 12 місяців.
4 травня Окружний адміністративний суд Києва заборонив припиняти повноваження 48 банків з виплат пенсій та грошової допомоги.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас