Чому не можна враховувати депозити при призначенні субсидій - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому не можна враховувати депозити при призначенні субсидій - експерт

Кредит&Депозит
4818
З травня 2017 року міністерство соціальної політики може розпочати враховувати депозити під час призначення субсидій. У такий спосіб уряд хоче скоротити кількість родин, які отримують субсидії. Для цього треба внести низку змін до законодавства. Швидко такі зміни внести не вдасться.
Про це в коментарі Gazeta.ua розповів президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
“Борги держави по субсидіям сягнули 23 мільярдів гривень. Нинішня система субсидіювання провалилася. Субсидій призначають занадто багато. Часто їх отримують не ті, хто їх реально потребує. Фахівці з Міжнародного валютного фонду та наші експерти наполягають, що тут треба навести лад”, – каже експерт.
За його словами, поки що це неможливо технічно.
“Зараз депозити не враховують під час призначення субсидій. Враховують лише покупки від 50 тисяч гривень. Законодавство передбачає загальний облік депозитів, а не по кожній особі. Щоб запровадити таку схему, слід внести низку змін до законодавства і запровадити загальне декларування фізосіб. Для отримання субсидії, потрібно заповнити декларацію. Вказати всі доходи, також депозити. Контролювати це “згори” не вийде. Про цю суперечність говорять постійно, але ніяк не відпрацьовують. Поки що у нас не діє загальне декларування. Закон забороняє банкам вести облік по кожному клієнту. Можна внести зміни до законодавства і дозволити Міністерству фінансів перевіряти рахунки. В такому разі банківську таємницю розкриватимуть”, – коментує Охріменко.
Заяви уряду можуть негативно вплинути на банківську систему. Люди забиратимуть гроші із банків.
“Нині 72 відсотки пасивів банків – це гроші фізичних осіб”, – додає експерт.
Нагадаємо, міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що уряд може почати враховувати депозити при призначенні субсидій. У Міністерстві соцполітики прогнозують, що цього опалювального сезону кількість сімей, які потребують субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, зросте з 5,5 млн до 9 млн.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас