Вчені створили першу в світі нанорибу (відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені створили першу в світі нанорибу (відео)

Технології&Авто
1305
Вчені створили металеву нанорибу, яку можна використовувати для доставки ліків до важкодоступних ділянках тіла, повідомляє National Geographic.
Нанориба в 100 разів менше крупинки піску. Вона зібрана з золотих і нікелевих сегментів, пов’язаних срібними петлями. Два зовнішніх золотих сегмента виконують роль голови і плавників, тоді як два внутрішніх нікелевих сегмента формують тіло. Кожен сегмент досягає всього 800 нанометрів (0,0008 міліметра) в довжину.
При застосуванні магнітного поля нікелеві частини починають рухатися з боку в бік, в результаті чого приходять в рух голова і хвіст, чому нанорибка рухається вперед. Швидкість і напрямок можна контролювати, змінюючи силу і напрям магнітного поля.
Нанорибку розробив Чжінцін Лі з Каліфорнійського університету разом з колегами, які зараз досліджують потенційне медичне застосування нової технології.
“Ми вважаємо, що нанорибкі можуть бути дуже корисні для доставки ліків, неінвазивної хірургії та маніпуляції з клітинами”, – говорить Лі.
За допомогою зовнішніх магнітів можна направляти навантажених ліками рибок в окремі ділянки тіла.
Правда, є один нюанс. Поки невідомо, як видалити нанорибок з організму після використання. Лі говорить, що його команда зараз працює над рибками з матеріалів, що біологічно розкладаються, щоб метал не накопичувався всередині організму пацієнта.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас