10 міфів про IT-сектор України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

10 міфів про IT-сектор України

Технології&Авто
1375
Захмарні за мірками України заробітки в IT галузі не дають спокою десяткам тисяч тестувальників-початківців, а віднедавна навіть президенту. IT бізнес – надія і біль нашої країни.
Він локомотив і одночасно п’яте колесо в нашій ресурсній економіці. Він заробляє мільярди доларів, але ніхто не знає, скільки з них насправді потрапляє в Україну.
Він предмет гордості наших “політехів” і джерело підлеглих для системних архітекторів Массачусетського технологічного.
IT галузь України, що стихійно в лічені роки піднялася з небуття, сьогодні овіяна безліччю вигадок, упереджень, міфів.
Це зайвий раз підтвердило опитування лідерів думок сфери інформаційних технологій, яке провела ЕП.
Міф №10 В Україні невисокий рівень інтернет-проникнення
Незважаючи на офіційні цифри, рівень інтернет-проникнення в Україні один з найвищих в світі. А його якість, крім мобільного, набагато вища за середню.
Міф №9. Український банки відстають в галузі IT-інфраструктури та сервісів від західних
Технологічно українські банки – одні з кращих в світі, стверджує Віктор Компанієць, провідний інвестиційний менеджер DigitalFuture.
Безліч “західних” технологій розроблені саме в Україні: онлайн-транзакції, масові операції з дебетними картами, овернайт-ділінг і багато іншого.
Міф №8. В Україні дуже багато програмістів
Якщо ми подивимося на статистику в глобальному масштабі, то у нас набагато менше програмістів навіть у порівнянні з найближчими сусідами.
У Польщі зараз працює близько 300 тисяч програмістів, а в Німеччині – трохи більше ніж 450 тисяч. В Ізраїлі кількість фахівців, які працюють в IT, становить 12% від усього працездатного населення.
У порівнянні з такими країнами, як США, Китай чи Індія, наші цифри ще менш значні. Згідно з Evans Data, через 2 роки кількість програмістів в США становитиме 4,5 млн осіб, в Китаї – близько 2 млн, а в Індії понад 5 млн, стверджує Олексій Вітченко, СЕО і засновник Digital Future.
Міф №7. Українські стартапи масово їдуть за кордон і не приносять користь бюджету країни
Вони не виїжджають з України, вони будують офіси продажів по всьому світу. При цьому розробка і люди часто залишаються в Україні.
Хоча певний відтік фахівців все-таки існує. Це пов’язано з тим, що сусідні держави пропонують їм комфортні умови для ведення бізнесу, в тому числі гарантують безпеку діяльності.
Сподіваємося, що держава вже починає йти на зустріч IT бізнесу, розуміти його специфіку та важливість. Це допоможе не тільки зберегти в Україні підприємців, які залишилися, а й повернути тих, хто виїхав раніше.
Міф №6. Міжнародні інвестори не хочуть інвестувати в українські проекти, тому що бояться війни
У 2015 році в українські IT компанії було проінвестовано понад 130 млн дол, що на 237% більше, ніж в 2014. При цьому 48% капіталу угод прийшло саме від міжнародних інвесторів, що не може не підтверджувати їхній інтерес до українських розробок.
Всього було проінвестовано 66 ІТ компаній. Це непоганий результат – щотижня укладається угода.
Якщо інвестори бачать перспективу проекту і бізнес вигоду, то війна не стане перешкодою для укладення угод. Таким прикладом є Ізраїль, в який у 2015 році було залучено понад 11 мільярдів доларів.
Міф №5. В Україні мало стартапів, і в світі про них не знають
Сьогодні в Україні існує 2500 стартапів на різних стадіях розвитку, і я прогнозую, що в найближчі кілька років їх буде до 5000, каже голова Асоціації венчурного капіталу і прямих інвестицій (UVCA) Андрій Колодюк.
Збільшується не тільки кількість, але і якість стартапів. У січні 2016 року у конференції СES в Лас-Вегасі були представлені 7 стартапів з України, при тому що в 2015 – всього 1-2.
Міф №4. Для IT сектора не потрібно створювати спеціальних стимуляцій.
Майже всі країни світу з найбільш розвиненими “хай-тек” технологіями практикують значні стимуляції і вводять спецумови для сектора.
Керуючий партнер AVentures Capital Євген Сисоєв наводить приклад чотирьох пунктів, які треба було зробити в Україні “на вчора”.
Перший – технологічні парки зі значними податковими пільгами.
Другий – робоча віза за один день.
Третій – незалежні суди для компаній з Парку високих технологій по Delaware/Englishlaw. Йдеться про те, щоб заборонити там українське законодавство і працювати в Україні за міжнародним правом. Грубо кажучи, поки українські суди продажні, є сенс створити віртуальну Україну, в яку не зможе потрапити український чиновник.
Четвертий – українська держава на правилах венчурної індустрії роздасть п’яти українським фондам по 50 млн доларів для інвестицій, і ще п’ять венчурних фондів створить спільно з американськими-ізраїльськими-китайськими-канадськими та іншими керівниками.
Міф №3 Україну врятує копіювання західних моделей інноваційних економік
На думку співзасновника і CEO “Креативного Кварталу” Іллі Кенігштейна, такий міф поширений в країні і навіть в уряді.
“Подібний підхід є ніщо інше, як культ карго – тубільне тлумачення економічних процесів через призму будівництва дерев’яних літаків і злітних смуг в надії на те, що з неба полетять вантажі з намистом і їжею”, – іронізує Кенігштейн.
Він акцентує увагу на тому, що в нашій IТ-індустрії відсутні мости між вузами і бізнесом, між вченими і інфраструктурою, між державою і стартапами. Немає компаній по трансферу технологій, немає венчурних фондів, немає повноцінного захисту інтелектуальної власності.
“Наша держава стимулює неінновації, як це відбувається в Ізраїлі або США, а еміграцію”, – констатує Кенігштейн.
Міф №2. В Україні успішними стають тільки аутсорсингові IT компанії
Так, дійсно в Україні є сотні успішних IT компаній, які займаються аутсорсингом. IT аутсорсинг став третьою сферою в Україні за обсягами експорту, досягши значення 2,5 млрд доларів, що формує 3% українського ВВП.
Серед таких компаній – Ciklum, Luxoft, Epam і інші.
При цьому в Україні не менше історій успіху продуктових компаній, які оцінюються в десятки-сотні мільйонів доларів. Серед прикладів Jooble, PaymetWall, Augmented Pixels, Sixa, Terrasoft, Grammarly і Depositphotos
Українцями був створений гаджет Petcube з камерою для інтерактивного спілкування з тваринами. Компанія Concepter випустила спалах iBlazr для iPhone. Пристрій став наразі єдиним українським продуктом, який продається на полицях магазину Apple Store в усьому світі.
Міф №1. IT сектор – драйвер української економіки
Безумовно, IT-сектор – це перспективний сектор і важлива складова економіки.
Експорт ІТ-послуг України в 2015 році становив близько 2,1 млрд доларів – це 2,5% ВВП, 50 доларів на одного жителя на рік, 24 місце в світі за Індексом привабливості сервісів.
Для порівняння: Білорусь (1 млрд дол – 5% ВВП, 75 дол на 1 жителя), Ізраїль (10 млрд дол – 1200 дол на 1 жителя).
Поки що рано заявляти про те, що саме IT є локомотивом економіки. Одна з причин – у нас невелика кількість IT компаній, що пропонують унікальний продукт, близько 90% ринку працює на аутсорсинг.
Інноваційні стартапи, які найбільш цікаві інвесторам і могли б залучити потік зарубіжних інвестицій в країну, становлять незначний відсоток.
Також український сектор IT не сконцентрував значну частину працюючих людей, тому він поки що не впливає на рівень життя основної частини населення.
“У нас ще попереду величезна робота зі створення необхідної екосистеми, підвищення якості бізнес-клімату та розвитку інноваційного підприємництва. Тільки після цієї роботи український IT-сектор зміцниться і справді стане флагманом української економіки, здатним зробити справжній прорив”, – вважає СЕО і засновник Digital Future Олексій Вітченко.
Всеволод Некрасов
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас