Економіст довів, чому осінь - найкращий час для відкату долара в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіст довів, чому осінь - найкращий час для відкату долара в Україні

Валюта
4825
Зараз найкращий в році час для зміцнення гривні – крім трьох базових чинників формування курсу, які позитивні, діють ще два сезонних – і в них теж плюсове сальдо.
Про це заявив голова комітету економістів України Андрій Новак.
“Всі три чинники, які формують курс гривні, у нас позитивні. Але є ще два сезонних фактора, які тільки зараз починають корегувати вартість української валюти. Перший фактор – валютні надходження від експорту сільгосппродукції. Другий фактор – сезон відпусток, тому що більшість українців не можуть собі дозволити відпочинок за кордоном, люди проводять відпустку вдома, за гривні. А це означає, що люди здавали і зараз ще здають свої валютні заощадження. Це досить великі суми: наприклад, 3 млн українців відпочивають, кожен обміняв на гривні $200. Отримуємо $600 млн на ринку”, – сказав він.
На уточнююче питання про те, що восени повинен початися зворотний процес – люди повернулися на роботу і починають скуповувати і відкладати валюту на наступну відпустку, експерт уточнив, що це не так.
“На сьогоднішній момент у більшості українців практично не залишилося грошей про запас. За останні два роки економічного провалу і обвалу банківського сектора заощадження людей вичерпалися. Немає зараз у людей зайвих грошей, щоб в значимих обсягах скуповувати валюту”, – підсумував Андрій Новак.
Як раніше повідомлялося, однією з основних причин осіннього падіння курсу гривні став нещодавній скандал навколо запуску системи електронного декларування, а також сезонне збільшення попиту на валюту у зв’язку зі зростанням імпорту енергоресурсів.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас