Вадим Іосуб: що підштовхнуло девальвацію гривні, основні чинники — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вадим Іосуб: що підштовхнуло девальвацію гривні, основні чинники

Валюта
1935
Після тривалого періоду стабільності гривня почала демонструвати слабкість до іноземних валют з другої декади серпня. На цей період припало одразу кілька факторів.
По-перше, загострення ситуації на адміністративному кордоні з Кримом, що, як мінімум, має насторожити іноземних інвесторів.
По-друге, на липень припало відчутне зростання реальних доходів населення, яке в серпні вилилося в зростання витрат на імпортні споживчі товари і безпосередньо попиту з боку населення на іноземну валюту.
По-третє, на початок серпня припав черговий крок до лібералізації валютного ринку: стало можливо здійснювати валютообмінні операції на суму до 150 тис. грн без пред’явлення документів.
Поступове зняття адміністративних обмежень на валютному ринку – крок, безумовно, правильний і необхідний. Проте воно неминуче приводить до нової рівноваги на валютному ринку. Сам зміст введення цих обмежень полягав у штучному зниженні попиту на валюту. Відповідно, скасування цих обмежень призводить до зростання попиту навіть без зміни інших макроекономічних параметрів, таких як співвідношення експорту та імпорту.
По-четверте, як це часто буває, фактичну девальвацію прискорило зростання девальваційних очікувань, які пов’язані зі складнощами в отриманні чергового, третього траншу кредиту МВФ.
Спочатку стало відомо, що питання траншу не буде розглянуте Радою директорів МВФ до кінця серпня, за останньою інформацією, керівництво МВФ не повернеться до цього питання як мінімум до 8 вересня, що прискорило темпи падіння гривні з початку поточного тижня.
Останні претензії МВФ були пов’язані в першу чергу з очікуванням запуску системи електронного декларування в повнофункціональному режимі.
Чергова затримка з траншем МВФ залишає в підвішеному стані прив’язані до нього макрофінансову допомогу ЄС у розмірі 1,2 млрд євро і кредитні гарантії США на суму 1 млрд доларів.
Однак нинішню ситуацію на валютному ринку не варто надмірно драматизувати.
Поточна волатильність – нормальне явище для режиму плаваючого курсу, коли гривня шукає новий баланс до іноземних валют в умовах нових внутрішніх і зовнішніх факторів, а НБУ не доводиться витрачати валютні резерви для штучного стримування курсів.
Крім того, ослаблення національної валюти стимулює експорт і знижує імпорт, а значить, з деяким часовим лагом, співвідношення між попитом і пропозицією на валюту хитнеться в інший бік.
Поки ж можна очікувати зростання офіційного курсу долара (а разом з цим і курсів на міжбанку та готівковому ринку) до 26,0-26,5 грн, а подальша динаміка гривні багато в чому визначатиметься здатністю Уряду і Ради відновити конструктивну співпрацю з Міжнародним валютним фондом.
Вадим Іосуб, старший аналітик “Альпарі”
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас